eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Őrizetbe vették az orosz tévé tiltakozó szerkesztőjét

Egyelőre nem tudnak kapcsolatba lépni azzal a szerkesztővel, aki háborúellenes plakáttal zavarta meg az orosz állami tévé adását. Közben a televízió egyik fő propagandistája azzal fenyegetőzött, hogy „Ukrajna csak az első lépcső”.

"No war, állítsátok le a háborút, ne higgyetek a propagandának, nektek itt hazudnak és... oroszok a háború ellen” – ezzel a kézzel írt, az ukrán és orosz zászlóval díszített plakáttal ugrott be az orosz állami tévé szerkesztője a vezető híradó élő adásába.

Miközben a szövegét folytatni próbáló bemondó mögött helyezkedett, hogy látható legyen a felirat, hallatszik, amint mondja is, hogy „nem a háborúra”.

Az adásból kivágott videó virálisan terjedni kezdett az orosz nyelvű, majd a külföldi internetes oldalakon. Bernie Sanders volt amerikai elnökjelölt „hihetetlenül bátor tettnek” minősítette a protestet.

TV-s szerkesztő: részt vettem a propagandában, de most már menjünk tüntetni

Az orosz tévé magányosan tiltakozó szerkesztője Marina Ovszjannyikova volt, aki akár 15 év börtönt is kaphat tettéért. Az akció előtt videóüzenetben magyarázta el, miért fog tiltakozni.

„Ami most megy Ukrajnában, az bűntett. Oroszország az agresszor és ez egyetlen ember, Vlagyimir Putyin lelkén szárad. Apám ukrán, anyám orosz és soha nem voltak ellenségek” – mondta, miközben emlékeztetett, hogy a két ország nemzeti színeit viselő nyakéket visel. „Meg kell állítani a háborút, testvéri népeink még ki tudnak békülni” – mondta kissé naivan, miközben az orosz bombázások áldozatai Ukrajnában arról beszélnek, hogy soha nem bocsájtanak meg és a kommentelők egy része világ szerte az egész népet felelőssé teszi.

Ovszjannyikova azt is elmondta: nagyon szégyelli, hogy az elmúlt években a Kreml propagandájával foglalkozott a tévében és segített zombivá változtatni az orosz embereket.

„Hallgattunk, amikor ez az egész elkezdődött 2014-ben... nem tüntettünk, csak figyeltük ezt az emberellenes rezsimet... most elfordul tőlünk az egész világ és utódaink 10 nemzedéke sem mossa le magáról ennek a testvérgyilkos háborúnak a szégyenét”.

Ezek után pedig felszólította az oroszokat, hogy menjenek ki tüntetni, „nem tudnak mindenki leültetni”.

A főpropagandista közben tovább uszít

Közben a szankciók nyomán a különböző még elérhető platformokon sugárzó Kreml-főpropagandista, vészjósló figyelmeztetést küldött a Nyugatnak. A szankciók alá vetett Vlagyimir Szolovjov – akinek Olaszországban van villája – a háborúpárti Z-betűvel ékesített laptopja előtt ülve, eltorzult arccal mondta azt, hogy "azt hiszik, hogy ma megállunk Ukrajnánál, akkor 300-szor gondolják meg:

Ukrajna „csak egy lépcső az Orosz Föderáció stratégiai biztonsága biztosításában”.

Szolovjov előtte azt mondta, hogy "dugják fel maguknak a szankciókat" és azt állította, hogy Európában „banderista szemét” tüntethet – utalva az ukrán nacionalisták hősére, a náci megszállókkal egy ideig szövetséges Sztepan Banderára. (Moszkva a 2014-es ukrajnai tüntetés idején feltűnt ultranacionalisták elleni fellépéssel indokolta az inváziót. Az ukránok azt állítják, hogy a szélsőjobboldali nézeteket valló hadosztályokat azóta integrálták a haderőbe és visszaszorították az ideológiájukat. Szolovjov viszont kiemelte, hogy az Amazon-on még mindig kaphatók az Azov hadosztály logójával díszített tárgyak).

Közben az orosz tévé egyik riportere is bejelentkezett Kijev közeléből, aki – bár teljesen higgadtan és tényszerűen beszélt, de – azokat a Kreml-állításokat ismételte, az ukrán erők óvodák mellé vagy lakóépületekbe telepítenek tüzérséget.

Ezt azonban "az orosz precíziós fegyverek úgy semmisítik meg, hogy a közelben álló épületeknek szinte semmi baja nem lesz". Mindez éles kontrasztban áll a szétbombázott Mariupolból és más városokból érkező sokkoló képekkel, amelyek bombakrátereket, romba dőlt házakat és menekülő civileket mutatnak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×