eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk
KOSICE, SLOVAKIA - MARCH 04 : Civilians who fled the ongoing Russian attacks on Ukraine, pass through the train station of the city of Kosice, Slovakia, on March 04, 2022. (Photo by Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images

A háborús menekültáradat miatt humanitárius katasztrófa fenyeget Kassán

A város polgármestere szerint megfelelő állami koordinációs csapat, hatékony támogatás, tájékoztatás és menedzselés híján a város már nem bírja a rá nehezedő nyomást. Kassán keresztül menekültek tízezrei áramlanak Szlovákia belsejébe. A nyugat-szlovákiai idegenrendészeteken pedig egyre több ideiglenes menedék iránti kérelmet vesznek nyilvántartásba. Szlovákiába a háború kitörése óta 153 ezer menekült érkezett Ukrajnából.

Bár mindent megtesznek, ami csak az erejükből telik, de csupán önkéntesekkel, mindennemű állami segítség nélkül már nem tudnak megbirkózni a menekültáradat kiváltotta helyzettel a kassaiak.

„Nem fogunk tudni gondoskodni az újabb ukrajnai menekültekről, akik minden nap egyre nagyobb számban érkeznek a városunkba” – mondta Jaroslav Polaček polgármester a járási válságstáb keddi ülése után, amelyen szavai szerint nem oldódott meg semmi.

Úgy fogalmazott,

humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán.

A polgármester egy tölcsérhez hasonlította a kelet-szlovákiai nagyvárost, amelyen keresztül menekültek tízezrei áramlanak az ukrán határról nyugatabbra. Bár sokan egyelőre ideiglenesen maradnak a városban, néhányan legalább egy éjszakát itt töltenek. A buszpályaudvar és a vasútállomás közelében, a Vörös Csillag uszodában hotspotot alakított ki a város, ahol önkéntesek dolgoznak. Ez eredetileg 300 férőhelyes volt, de hétfőn 400 férőhelyesre bővítették a kapacitást. Eközben kedd este másfél óra alatt mintegy 500 menekült érkezett oda, amit előre nem lehetett tudni. Az elmúlt napokban körülbelül 1500 ember fordult meg a hotspoton.

„Kassa önerőből hozta létre ezt a hotspotot, mert tisztában voltunk vele, hogy a vasútállomás nem alkalmas arra, hogy mindenkinek ott nyújtsunk segítséget, és

ki kell mondanunk, egyszerűen nem vagyunk képesek tovább kezelni a helyzetet”

– fogalmazott Polaček. A városvezető nehezményezte, hogy nincs információjuk arról, hányan érkeznek, és mire lesz szükségük. Úgy véli, hogy a háborús menekültek megsegítése az állam feladata, és bár az önkormányzatok részt vesznek a munkában, nincs meg erre a pénzügyi fedezetük.

Közben egyre több ideiglenes menedék iránti kérelmet nyújtanak be a nyugat-szlovákiai idegenrendészeteken. Mindenekelőtt a pozsonyi, a nagyszombati, a dunaszerdahelyi, az érsekújvári és a nyitrai idegenrendészeten szaporodott meg a kérvények száma. Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt ajánlja az ideiglenes menedékért folyamodóknak, hogy az ügyeiket azokban a járásokban intézzék, ahol a szállásuk van, így gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésre számíthatnak.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház bejelentette, hogy készen áll az Ukrajnából érkezett terhes nők ellátására. Jozef Záhumenský főorvos megjegyezte, hogy bár jelenleg elegendő a kórház ágykapacitása, nem lehet előre kiszámítani, hogy milyen lesz a helyzet a szülészeten. Az egyetemi kórház örömmel venné, ha ukrán szülésznők, ápolónők jelentkeznének és segítenének az osztályokon. A főorvos úgy tájékoztatott, 32 ukrán orvos dolgozik a kórházban, akiknek a jelenlegi eseményekre reagálva pszichológiai segítséget nyújtanak.

A szerda reggel 6 órakor ismertetett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 12 613 ember lépte át Ukrajna irányából a szlovák határt.

A háború kirobbanása óta összesen 153 ezer menekült érkezett Szlovákiába.
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×