eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megrázza az uniós biztosok heti ülésének kezdetét jelző csengőt Brüsszelben 2022. február 8-án. A biztosi testület tagjai az európai chiptörvény kidolgozásához szükséges javaslatokról tanácskoznak az európai chipfejlesztés és chipgyártás szerepének növelése érdekében.
Nyitókép: MTI/AP POOL/Virginia Mayo

Brüsszelben energia-vészforgatókönyv készül az ukrajnai háború esetére

Az Európai Unió megoldást próbál találni, hogy megvédje a fogyasztókat az energiaárak emelkedéséről, ha kirobbanna a háború Oroszország és Ukrajna között. És nem csak arra.

A Financial Times uniós diplomatáktól származó információ alapján a vészforgatókönyv nemcsak az esetlegesen elszabaduló földgázárakra, hanem a lehetséges migrációs nyomásra és az online fenyegetésekre adott válaszokra is kiterjed. Az EU-tervek fő célja azonban, hogy kezelni tudják, ha bármilyen mértékben visszaesik az Oroszországból érkező földgáz mennyisége, ha az orosz erők mégis megtámadnák Ukrajnát.

Az Európai Bizottság elnöke a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy az EU-nak fel kell készülnie „bármilyen forgatókönyvre” – ennek része, hogy mindent meg kell tennie az alternatív energiaforrások felkutatásáért. „Ez a forgatókönyv nagyon nehéz lenne az EU számára, de ugyanez vonatkozik Oroszországra is a maga egydimenziós gazdaságával – fogalmazott Ursula von der Leyen. –Egy ilyen helyzetben mindent megtennénk, hogy enyhítsük a háztartásokra és a fogyasztókra nehezedő nyomást”.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy gázválság esetén hogyan avatkozhatna be ideiglenesen, hogy a rekord gázárak kevésbé befolyásolják a nagykereskedelmi villamosenergiaárakat az unióban. Ezt az intézkedést viszont néhány hónappal ezelőtt, a villamosenergiaárak rekordszintű megugrása idején uniós tisztviselők elvetették – jegyzi meg az FT.

Az EU energiaszabályozással foglalkozó ügynöksége óva intett attól, hogy megzavarják a villamosenergia árképzési rendszerét, mondván, hogy

az árplafonokhoz hasonló eszközök bevezetése veszélyeztetné az ellátás biztonságát, mivel egyes szolgáltatókat kiszorítana a piacról.

Az FT-nek nyilatkozó tisztviselők szerint a válság kezelésére irányuló rövid távú tervek között szerepel nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz beszerzése a nagy termelő országokból. A kérdés minden bizonnyal téma volt Olaf Scholz német kancellár első washingtoni útján.

A Citi bank elemzői szerint, ha Moszkva egy háborús helyzetben leállítaná az Európába irányuló összes szállítást, az az áramszolgáltatás „adagolásához” és ismétlődő áramkimaradásokhoz vezetne az EU-ban.

A vészhelyzeti terveket a jövő hónapban mutatják be a tagállamoknak, illetve hamarabb, ha Moszkva még fenyegetőbben lép fel.

Az elmúlt hetekben magas rangú uniós tisztviselők diplomáciai mosolyoffenzívát indítottak az orosz gáz potenciális alternatívájaként belengetett cseppfolyósított gáz (LNG) kitermelők és előállítók felé, és olyan országokat kerestek meg további szállításokért, mint az Egyesült Államok, Azerbajdzsán és Katar. Az EU emellett tárgyalásokat tervez Nigériával is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×