eur:
390.62
usd:
368.87
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja (b) megbeszélést folytat a Zeljko Komsiccsal, a háromtagú boszniai államelnökség horvát (b2), Sefik Dzaferovic, az államelnökség bosnyák (j2) és Milorad Dodik, az államelnökség szerb (j) tagjával Szarajevóban 2021. november 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Fehim Demir

EP-képviselők írtak levelet Bosznia-Hercegovina és a magyar EU-biztos ügyében

Vizsgálatot követel 30 parlamenti képviselő, akik azzal vádolják Várhelyi Olivért, hogy „segédkezik a boszniai szerbek szeparatista törekvéseiben”.

Ursula von der Leyen Európai Bizottsági elnöktől követelik egyes európai parlamenti képviselők, hogy indítson vizsgálatot a bővítési és szomszédsági biztos, Várhelyi Olivér ellen. Azt akarják tisztázni, hogy segédkezik-e a boszniai szerbek elnökségi képviselője, Milorad Dodik szeparatista törekvéseiben.

Kommentátorok az óév végén már feltették a kérdést: túléli-e 2022-t a Daytoni Békeszerződés által eddig egyben tartott, de etnikai alapon széthúzó Bosznia-Hercegovina?

És egy kiszivárgott levél szerint ha nem, akkor az Európai Parlament egyes képviselői abban felelősnek tartják majd a magyar biztost is.

A levél szerint Várhelyi „nyíltan összejátszott Dodikkal Bosznia-Hercegovina szétszakításában”.

Miért? Mert a szerzők szerint az illetékes „egyetértett Dodikkal arról az időpontról, amikor a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje rendkívüli ülést tart, valamint abban, hogy fél évre jegeljék a Bosznia-Hercegovinából történő kilépésről szóló törvényt”.

Bosznia-Hercegovina állam jelenleg két nagy fokú autonómiát élvező részből, a Bosnyák-Horvát Föderációból és a Boszniai Szerb Köztársaságból áll (mellettük az önkormányzatként működő parányi Brcko-körzettel). Míg a szerbeknél nyíltan hangzanak el törekvések a kilépésről, addig a horvátoknál a külön saját képviselet hiányát sérelmezték.

Most harminc európai parlamenti képviselő azzal vádolja Várhelyit, hogy látszólag engedékenyen viszonyult a „szeparatista mozgalmakhoz” és olyan módon lépett fel, ami túlmutat, sőt ellentétben van hatáskörével, amikor ő képviseli a Nyugat-Balkán felé a hivatalos EU-álláspontot.

„Kétségbe vonhatják a Bizottság pártatlanságát és semlegességét, fenyegetés alá kerül a törékeny geopolitikai egyensúly” – írták.

Októberben Milorad Dodik, a boszniai szerbek képviselője a hárompárti boszniai elnökségben arra szólított fel, hogy a Republika Srpska lépjen ki főbb állami intézményekből és hozza létre saját, párhuzamos intézményeit – megsértve ezzel az alkotmányt és a békeszerződést. Ezt követően a múlt héten az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta.

Christian Shmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője „de facto elszakadásnak” nevezte a lépést, ami tovább tüzelheti a feszültséget.

December 10-én, a boszniai szerb parlament meg is hozta a kérdéses törvényeket, amelyek szerint az entitás májusig saját intézményeket hozhat létre. Dodik egyik tanácsadója ugyanakkor december 21. után tagadta, hogy Várhelyinek köze lett volna a boszniai szerb parlament elszakadáspárti ülésének tervezéséhez.

Az EP-képviselők levelét, amelyben a magyar biztos kivizsgálását követelik, a Twitteren közzétette Cseh Katalin, a Momentum által a parlamentbe delegált képviselő. „Az EU-nak határozottan és hihető módon a béke pártján kell állnia” – írta kíséretül. Cseh azt is megjegyezte, hogy magyar képviselőként fontosnak érzi, hogy üzenjen a boszniai népnek, amelynek – ahogy fogalmazott – „újra át kell élnie a háború borzalmait”, és burkoltan bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki 100 millió eurós támogatást adott a boszniai szerbeknek.

Októberben a Politico nevű portál írásában európai illetékesek azzal vádolták Várhelyit, hogy kivételez Szerbiával és eljelentékteleníti a jogsértésekkel kapcsolatos aggodalmakat. Von der Leyen hivatala akkor azt mondta, hogy az illetékes „a teljes bizalmát élvezi”.

(A nyitóképen: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja – a képen balra – megbeszélést folytat a Zeljko Komsiccsal – balról a második –, a háromtagú boszniai államelnökség horvát, valamint Sefik Dzaferovic, az államelnökség bosnyák – jobbról a második – és Milorad Dodik, az államelnökség szerb tagjával – a képen jobbra – Szarajevóban 2021. november 24-én.)

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×