eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Peter Sabaka szlovák orvos (j) és Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2021. november 8-án. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt az ország több részén is a szigorú korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Pavel Neubauer

Megugrott az oltási kedv a pénzjutalom hatására Szlovákiában

Miután a szlovák kormány tagjai bejelentették, hogy pénzjutalommal szándékoznak motiválni a 60 évnél idősebbeket a koronavírus elleni oltásra, jelentősen megnőtt az első dózissal való átoltottság aránya ebben a korcsoportban. Az egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt arról tájékoztatott, hogy már a Szlovákiában élő lakosok fele megkapta legalább az első adag vakcinát. Egy frissen ismertetett felmérés eredménye pedig rámutat, hogy a védőoltás kötelezővé tételét támogatók száma enyhén emelkedik.

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter szerint az év 50. hetében a 60 évnél idősebbek, valamint az 50-59 évesek első dózissal való átoltottsága közötti különbség 395 százalékos volt. Az előbbi korcsoportban az oltási hajlandóság nagymértékben növekedett, miután számukra a kabinet 300 eurós pénzjutalmat fizet az oltás felvételéért. A pénzügyminiszter ezért az anyagi motivációt sikerként könyveli el, legyen szó akár az első, akár a harmadik dózisról.

Matovič az aktuális adatokat a Focus ügynökség októberi felmérésének eredményeivel vetette össze. A közvélemény-kutatás akkor azt mutatta, hogy a harmadik dózist legfeljebb 426 ezer hatvan évnél idősebb személy fogja felvenni. December 19-ig a harmadik dózissal beoltott idős személyek száma

90 ezerrel haladta meg a becsült értéket.

Hasonlóképpen alakult a helyzet az első dózis iránti kereslettel is. A felmérés eredményéhez képest 42 ezerrel több személy oltatta be magát az első adaggal.

A pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ehhez hasonló célokra a lehető legtöbbet szeretné költeni. Úgy véli, jó befektetésről van szó, mert minél több kockázatos csoporthoz tartozó személy oltatja be magát, annál valószínűbb, hogy az ország a jövőben elkerülheti a korlátozásokat, ami jó hatással lesz az államháztartásra.

A szlovákiai lakosság több mint 50 százaléka egyébként már van beoltva legalább az első vakcinával – erről az egészségügyi miniszter tájékoztatott a szerdai kormányülés előtt. Vladimír Lengvarský úgy fogalmazott, „ha alaposan megnézzük az oltásról szóló számokat a 18 év feletti korcsoportnál, megállapítható, hogy tíz polgárból több mint hat be van oltva.”

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét támogatók száma enyhén emelkedik. Jelenleg nagyjából ugyanannyian vélik úgy, hogy bizonyos csoportok esetében kötelezővé kellene tenni az oltást, mint ahányan ellenzik – derül ki az Ako sa máte Slovensko? – magyarul: Hogy vagy Szlovákia? – nevű friss felmérésből. A megkérdezettek többsége egyetért a jelenleg érvényben lévő lezárással. Az iskolák országos lezárását a felmérésben résztvevők csupán valamivel több mint egyharmada támogatta. Az oktatási minisztérium a karácsonyi szünet után tájékoztat a gyerekek visszatéréséről az iskolába. Az általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolás diákok december 13-án tértek át a távoktatásra.

Arról, hogy a téli szünet január 7-ig tart-e minden iskolásnak, még nem született döntés.

A kötelező oltás bevezetését maga a szlovák miniszterelnök, Eduard Heger is támogatja. A kormányfő bízik abban, hogy tisztességes vitával sikerül meggyőznie a koalíciós partnereit a kötelező oltás bevezetéséről.

„Az Európai Unió irányvonala is a kötelező oltás mentén halad. Mindenki tudja, hogy oltás nélkül nem tudjuk magunk mögött hagyni a pandémiát. Ha ezt nem tesszük meg, folyamatosan lockdownok bevezetésére leszünk ítélve“ – mutatott rá a szlovák miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×