eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Kisteherautót emésztenek fel a lángok az észak-kaliforniai Plumas megyében fekvő Greenville település közelében tomboló erdőtűzben 2021. augusztus 5-én.
Nyitókép: Noah Berger

Példátlan erdőtüzek pusztítanak az Adriától Szibérián át Kaliforniáig – videó

Az olasz adriai tengerparton is pusztít a tűz – az ország déli részén fekvő Campomarino Lidóban szállodákból, kempingekből és lakóházakból kellett evakuálni az embereket az elharapózott tűzvész miatt.

Nemcsak Törökországban és Görögországban okoztak az elmúlt hetekben sokkoló pusztítást a váratlanul jött erdőtüzek. A dél-olasz Molise tartomány tengerparti üdülőhelyére, Campomarino Lidóra is hasonló szerencsétlenség csapott le. Közben Kaliforniában pusztít a Dixie Fire, az állam történetének legsúlyosabb erdőtüze – jegyezte meg a Sky News.

Az olasz üdülőhelyen több mint 400 embert evakuáltak. A lángok ellen bevetették tűzoltókat és egy helikoptert. A helyszínen készült képek és videók tanúsága szerint hatalmas tűz terjedt el, és a füst beborította a tájat, miközben a lakosok és a turisták tehetetlenül szemlélték a pusztítást.

Európában sok politikus és aktivista a klímaváltozást okolja a példátlan számú erdőtűzért. A kontinensen kívül Amerikában és Szibériában is égnek az erdők. A hetek óta pusztító szibériai tüzekben például több mint 15 millió hektárnyi erdő égett le.

Különösen súlyosak voltak a törökországi tüzek, amelyekben legkevesebb 8 ember és állatok tömegei vesztett életüket az ország legnépszerűbb üdülőkörzeteiben.

Olaszországban is vannak már halottak. Hétfőn arról érkezett hír, hogy Szicília szigetén holtan találtak egy 53 éves nőt és 34 éves unokaöccsét, akik a család olívafáit akarták megmenteni. A szigeten, ahol a hőmérséklet a héten elérheti a 45 fokot, hat hónapra rendkívüli állapotot hirdettek.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűzinformációs-rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Ráadásul az erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része (nagy számú állat) eltévedt, megsérült vagy elpusztult - közölte egy helyi vadvédelmi szervezet. A gólyák minden évben átszelik az Attika régiót, hogy az Athéntól nagyjából 70 kilométerre délkeletre lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, amelyek segítenek nekik átkelni a Földközi-tengeren, hogy Afrikában tölthessék a telet. Az elmúlt napokban az állatvédők olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezetek épületein. Az ismeretlen városi területekre tévedt madarak egy része megzavarodott és sokuk elpusztult, miután elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütközött.

Greenville, 2021. augusztus 5.
A pusztítás nyomai az észak-kaliforniai Plumas megyében fekvő Greenville település közelében tomboló erdőtűz helyszínén 2021. augusztus 4-én.
MTI/AP/Noah Berger
2021. augusztus 5. A pusztítás nyomai az észak-kaliforniai Plumas megyében fekvő Greenville település közelében tomboló erdőtűz helyszínén. MTI/AP/Noah Berger

Az óceánon túl, a Kaliforniai Dixie Fire elpusztította a 19. századi aranyláz korából ismert Greenville városát. Erről a településről 800 embert evakuáltak, mielőtt a tűz leradírozta volna a várost. A kiindulópontjáról, a Sacramentóban található útról elnevezett tűz a hétvégén már 1800 négyzetkilométeren terjedt el, és illetékesek szerint csak 21 százalékát sikerült megfékezni.

Tizenöt repülőjáratot tartóztattak fel hétfő reggel a szibériai Krasznojarszkban a szomszédos régióban, Jakutföldön égő erdőtüzek miatt. A tajgatűz füstje először szombaton borította el Krasznojarszkot. A jakutföldi természeti katasztrófa füstjét a Krasznojarszki terület mintegy ezer településén és lakókörzetében, de Irkutszk és Szverdlovszk megyében, valamint Hakaszföldön és Tuvában is lehetett érezni. Mi több, az amerikai űrkutatási hivatal,

a NASA műholdfelvételei szerint az orosz Távol-Kelet erdőtüzeinek égéstermékei elérték az Északi-sarkot is, amire eddig nem volt példa.

A katasztrófahelyzet miatt Jakutföldön hétfőn regionális szintű rendkívüli állapotot vezettek be. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a kormányzati tartalékalapból pótlólagos eszközöket fordítsanak az erdőtüzek oltására, a légi megfigyelésre, valamint arra, hogy a régiók az oltáshoz szükséges felszerelést kapjanak.

Kjujoreljah, 2021. augusztus 8.
Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én. Jakutföldön mintegy négymillió hektár erdő égett le az előző hetekben, és tizenhat települést fenyegetnek erdőtüzek.
MTI/AP/Ivan Nyikiforov
2021. augusztus 8. Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én. Jakutföldön mintegy négymillió hektár erdő égett le az előző hetekben, és tizenhat települést fenyegetnek erdőtüzek. MTI/AP/Ivan Nyikiforov
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×