eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Voksolásra váró afgán férfiak Kandahár déli tartomány azonos nevű székvárosában 2018. október 27-én, a Kandahárban egy héttel későbbre halasztott parlamenti választások napján. Az új időpontot azért kellett kitűzni, mert radikális iszlamista tálibok meggyilkolták Abdul Razek helyi rendőrfőnököt. A választási bizottság szerint a tartomány 1113 szavazóhelyiségében 111 jelölt száll ringbe 11 képviselői mandátumért.
Nyitókép: MTI/EPA/Muhammad Szadik

A rettegés veszi át a nyugati katonák helyét az afganisztáni Kandaharban

A folyamatosan területeket szerző tálibok körbevették az ország második legnagyobb városát, Kandahart. A lakosok attól tartanak, hogy bármikor behatolhatnak a regionális központba. Sokan már félnek iskolába küldeni a gyerekeiket vagy elmenni a piacra.

Egy hónappal azelőtt, hogy a nyugati vezetésű koalíciós erők az összes katonájukat kivonnák Afganisztánból, rettegés tölti el az ország második legnagyobb városának lakóit.

Szinte az egész világ belenyugvással szemléli, hogy ismét hatalomra kerülhetnek a nőket burkába kényszerítő, a zenét betiltó és nyilvános kivégzéseket rendező, az iszlámot szélsőségesen értelmező tálibok.

„Túl kockázatos iskolába küldeni a gyerekeket, sok üzlet már bezár, a

piacra csak akkor megy az ember, ha abszolút szükséges. Leállt az élet”

– mesélte az Al-Dzsazírának a 21 éves Kavszár Szama, aki családjával együtt Kabulba, a fővárosba menekült az ország második legnagyobb városából, a délen fekvő Kandahárból.

A több mint 600 ezres lakosságú város elfoglalása nagy fegyvertény lenne a közeli körzeteket már uralmuk alá hajtott fundamentalistáknak. A tálibok számára szimbolikus jelentősége is van a pastu vidéken fekvő városnak: innen indult el a mozgalmuk. Jelentések szerint a fundamentalisták már a déli és nyugati külvárosokban vannak, ahol heves harcokat folytatnak a kormányerőkkel.

Telefonon elért helyi lakosok megerősítették az al-Dzsazírának, hogy

háború folyik a város körül,

a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet pedig azzal vádolta meg a tálibokat, hogy elfogják és kivégzik azokat, akik szerintük az afgán kormánynak dolgoztak vagy a biztonsági erők tagjai voltak.

A polgári lakosok elleni jogsértésekről az ENSZ is közzétett egy figyelmeztetést. Maguk a tálibok viszont „propagandának” nevezték a híreket és „kategorikusan visszautasították” a vádakat. Még azt is felvetették, készek segíteni hogy a nemzetközi humanitárius szervezetek ellátogassanak az egyik közeli körzetbe, hogy meggyőződjenek, tényleg megöltek-e valakit.

Közben azonban már magában a városban is

elraboltak embereket. Ez történt Nazar Mohamed Hasával, aki egyszerre volt humorista és helyi rendőr

és aki a közösségi média jóvoltából országos hírnévre tett szert.

Az ő vélhető elrablásáról megjelent egy videó. Ezen azt látni, hogy elvonszolják otthonából, miközben ő a fegyvereseken gúnyolódik. Leütik, betuszkolják egy kocsiba, majd az egyik támadó benyújt egy AK-47-es géppisztolyt a kocsi ablakán, azzal az utasítással, hogy „ne engedd el!” Kasát később holtan találták, de a tálibok nem vállalták a felelősséget az esetért.

A rokonok egy másik rendőr elrablásáról is beszámoltak. Egy a városhoz közeli településen élő nő arról mesélt, hogy tálib harcosok törtek be a házukba és a tetőfeljárót keresték. Amikor feljutottak páncéltörő gránátokkal és aknavetőkkel kezdtek lőni rendőrségi épületekre és a családi ház azonnal a visszavágó kormányerők célpontja lett.

Ott, ahol már megvetették a lábukat, a fundamentalisták elaknásítják az utak környékét. Már egy méterrel arrébb sem biztonságos – mondták helyi lakosok. Az ENSZ jelentése szerint az idén háromszorosára ugrott az útszéli robbanóeszközök polgári áldozatainak száma. Az első hat hónapban 501 lakos halt meg és közel 1500 sebesült meg. Sokan közben a tálibok és a kormányerők kereszttüzében vesztik életüket. Hírügynökségek szerint eddig 22 ezren menekültek be a környező településekről a városba – ami viszont a tálibok következő célpontja.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×