eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szputnyik-vakcina: magyar visszaigazolásra vár Szlovákia

„Ha Magyarország igazolja a Szputnyik V vakcinák alkalmasságát, Szlovákia engedélyezi az alkalmazásukat az új koronavírus elleni küzdelemben” – jelentette ki Eduard Heger kormányfő. Hangsúlyozta, az egészségügyi miniszter és ő maga is fontosnak tartja, hogy minden engedélyezett tétel esetében garantálva legyen a biztonság. Szlovákiában május elején kezdhetnek oltani a Szputnyikkal.

Az orosz Szputnyik V vakcina körül kialakult vita hetek óta tart Szlovákiában. Igor Matovič pénzügyminiszter március elején még kormányfőként 200 ezer adag oltóanyagot vásárolt az oroszoktól, mindezt saját kormánya jóváhagyása nélkül. Az eset belpolitikai válságot robbantott ki, melynek megoldásaként helyet cserélt egymással a kormányfő és pénzügyminisztere, Eduard Heger. A Szputnyikkal azonban még azóta sem kezdődött meg az oltás Szlovákiában, sőt, az orosz fél szerződésszegésre hivatkozva visszakérte a korábban leszállított vakcinákat.

Igor Matovič csütörtökön kijelentette, hogy

a Szputnyikot a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjában 14 tesztnek vetették alá, és mind a 14 kedvező eredménnyel zárult.

Hozzátette, ha az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet nem kérdőjelezte volna meg a vakcina reputációját, akkor már a hétvégén olthatnánk vele.

Az intézet megállapítását, mely szerint a 40 országban használatos Szputnyik vakcináknak csak a nevük közös, a pénzügyminiszter úgy értékelte, mint a vakcina szándékos megkárosítását és a közbizalom megzavarását. „Tekintettel arra, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet igazgatónője által ilyen durva, az oltóanyagot ócsárló hazugság terjedt el világszerte, vagyis lényegében az, hogy az oroszok akármit tölthetnek az ampullákba, amelyekre aztán rányomják a Szputnyik V matricát,

a kapott eredményeket igazolnia kell egy magyar OMCL laboratóriumnak is”

– mondta Matovič.

A kormányfőként első hivatalos külföldi útjára Prágába látogató Eduard Heger a cseh fővárosban azt mondta, Szlovákia engedélyezi a Szputnyik alkalmazását, ha Magyarország igazolja a vakcina alkalmasságát. „Ezért teszteltetünk akkreditált laboratóriumban, s ha ez megtörtént, Szlovákiában május elején kezdhetnek oltani a Szputnyikkal” – fogalmazott Heger, hozzátéve, hogy az országban sokan csak az orosz oltóanyaggal oltatnák be magukat. Úgy véli, Oroszország akkor küldi majd a többi szállítmányt, ha már elkezdtek oltani az oltóanyaggal.

Andrej Babiš cseh kormányfő kijelentette: Csehország további 500 ezer vakcina érkezését várja a Pfizer/BioNTech konzorciumtól. Arra számít, hogy június végéig be lesz oltva a cseh állampolgárok 65 százaléka. Hozzátette: az orosz gyártó 300 ezer adag oltóanyagot ajánlott fel nekik, de megvárják, amíg azt jóváhagyja az Európai Gyógyszerügynökség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×