eur:
393.27
usd:
367.97
bux:
65874.69
2024. április 24. szerda György
A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat ikonikus, felfelé mutató hüvelykujjat ábrázoló emblémája a Kalifornia állambeli Menlo Parkban 2020. június 29-én. A gyűlöletbeszéddel és hamis információkat tartalmazó posztokkal kapcsolatos üzletpolitikája miatt egyre több cég jelenti be, hogy nem hirdet tovább a közösségi oldalon.
Nyitókép: John G. Mabanglo

Amerikában már kész a terv a Facebook és társai megregulázására

Az amerikai Kongresszus egyik bizottsága jóváhagyta, lesújthatnak a különösen nagy hatalomra szert tett technológiai cégekre.

Tavaly már szinte szokássá vált az amerikai Kongresszusban, hogy beidézik a Facebook, a Twitter, a Google és más nagy technológiai cégek vezetőit. A liberálisabb Demokrata és a konzervatívabb Republikánus képviselőknek – más és más okból, de – elegük lett a szerintük túl nagy hatalomra szert tevő technológiai cégek magatartásából. Most pedig amiatt bírálják őket, mert hatalmukat felhasználva felvásárolnak vagy tönkretesznek kisebb cégeket. A Képviselőház igazságügyi bizottsága hivatalosan is elfogadta az erről szóló, 400 oldalas jelentést.

Az anyag nem csak a bizottság hivatalos állásfoglalása, de egyben egy jövőbeli törvény vázlata is lesz, amely azt a célt szolgája majd, hogy korlátozzák a Google, az Apple, az Amazon és mások piaci hatalmát.

A jelentést 24:17 arányban fogadta el az igazságügyi bizottság, a képviselők párthűségük alapján szavaztak.

Maguk az említett cégek tagadják hogy bármi rosszat is tettek volna.

Az először tavaly októberben kiadott jelentés annak volt az eredménye, hogy a Kongresszus első ízben átvilágította a technológiai szektort. Az anyag szerzői szerint radikálisan módosítani kéne a trösztellenes törvényeket és több tucat olyan esetet említettek, amikor a technológiai óriások visszaéltek a hatalmukkal.

„Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook mind monopolhelyzetben van gazdaságunk egyik jelentős szektorában. Ennek a monopóliumnak véget kell vetni – mondta David Cicilline demokrata képviselő. – Most, hogy az igazságügyi bizottság hivatalosan is elfogadta megállapításainkat, alig várom, hogy nekifoghassak a törvényalkotásnak, amely választ ad majd jelentős aggodalmainkra.”

Az első ilyen – kétpárti – törvényjavas

latot már be is nyújtották: a szerzők ezzel szeretnék megerősíteni a trösztellenes ügynökségek hatáskörét és megkönnyíteni a kollektív tárgyalást az olyan cégekkel, mint a Google vagy a Facebook.

Egy másik törvényjavaslat célja, hogy megfékezze az ágazatban a fúziókat.

A most kiadott jelentés javasolja, hogy tiltsák ki az Amazonhoz hasonló nagy cégeket az olyan piacokról, ahol versenyeznek. Emellett felvetik, hogy növelni kéne a trösztellenes szabályokat betartató ügynökségek költségvetését.

A jelentés arra is sürgette a Kongresszust, hogy hagyjon több játékteret a trösztellenes ügynökségeknek, hogy azok le tudják állítani azt a gyakorlatot, amelynek során egyes cégek felvásárolják potenciális riválisokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×