eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Wall Street utcatáblája a New York-i Értéktőzsde közelében 2020. június 15-én, a koronavírus-járvány idején. A New York-i Értéktőzsde irányadó mutatói ezen a napon emelkedéssel zártak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 169,17 ponttal, 0,66 százalékkal 25 ezer 774,71 pontra emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Tőzsdecápák a pácban, avagy néha a kishalak eszik meg a nagyot

Profi befektetők és az igazságosztó amatőr traderek harcának állítják be, hogy a Reddit közösségi alkalmazás felhasználói mesterségesen felpumpálták egy veszteséges cég részvényárfolyamát. Ezzel jelentős károkat okoztak a fedezeti alapoknak és befolyásolták a tőzsdeindexeket.

A közösségi média a tőzsde mozgásába is beavatkozott, és úgy tűnik nem azért, hogy pénzt csináljon, hanem hogy „igazságot osszon”.

Alexis Ohanian, a Reddit közösségi platform alapítója történelmi mérföldkőnek nevezte, ahogy a csoportjaiban egymásnak tippeket adó amatőr kisbefektetők szembeszálltak a spekulatív fedezeti alapok cápáival.

„Nem tudunk visszatérni a korábbi világhoz, mert itt vannak ezek a közösségek, az internet „melléktermékei”.

Ez az új normalitás” – utalt arra, hogy az internetes fórumokba szerveződött elégedetlenek csoportjai fel tudják borítani a status quót.

A pénzügyi Robin Hoodok aktivitását az váltotta ki, hogy nagy fedezeti alapok „shortolták” a GameStop nevű, amúgy csődgyanús videojáték üzletlánc papírjait. A GameStop tavaly már közel 800 millió dolláros veszteségnél járt. A nagy alapok ezen felbuzdulva „shortolásba” kezdtek. Ennek lényege:

  • Díj ellenében kölcsönvettek más befektetőktől GameStop papírokat
  • Eladták őket a piacon, arra számítva, hogy a részvények értéke tovább esik
  • Arra készültek, hogy nagyon olcsón visszavásárolják a papírokat
  • Ezek után visszaadják azokat eredeti tulajdonosaiknak, az így szerzett profitot pedig megtartják

Csakhogy a Reddit-közösség ellenmanipulációja – tömeges felvásárlása – nyomán a GameStop-papírok árfolyama az elmúlt hónapban 2 ezer százalékot ugrott, ami azt jelenti, hogy a fedezeti alapoknak drágán kell majd visszavásárolni azokat és több milliárd dollárt veszíthetnek.

Az igazságosztók ténykedése ugyanakkor a tőzsdeindexekre is kihatott, így azok a befektetők is veszíthettek a GameStop-háborúban, akiknek nem volt közük a fedezeti alapokhoz.

A Reddit-alapító Ohanian azt mondta, hogy a platformján csevegő 4,5 milliós WallStreetBets csoport kifejezte az amerikai pénzügyi intézményeknek tulajdonított igazságtalansággal szembeni erős érzelmeket.

Több Reddit-felhasználó is dühösen ostorozta az alapkezelőket és írta azt, hogy „utál mindent, amit képviselnek”, azt taglalva, hogy közben ők milyen szegénységben élnek.

Volt, aki sértő generációs jelzőt használt, az idősebb „boomerek” pénzét emlegetve.

Az aktivista befektetőkben később további dühöt váltott ki, hogy a kisbefektetői online platformok – például a Robinhood – a törvényi szabályozásra hivatkozva péntektől korlátozták a GameStop és más papírok vásárlásait.

A Guardian szerint a kisbefektetői Terminátorok több más shortolt részvény manipulálásával is le akartak sújtani a fedezeti alapokra. Így többek között a mozihálózatokat birtokló AMC, a szinte elfeledett BlackBerry és Nokia mobiltelefon-gyártók és a mindössze egyetlen fizikai üzlettel rendelkező Blockbuster videokazetta és DVD-kölcsönző papírjainak árát sikerült drámai módon feltornászni és ezzel többmilliárdos veszteségek rémével megfenyegetni a fedezeti alapokat.

Egy a BBC-nek nyilatkozó szakértő azokban szkeptikus volt: szerinte túl profi módon folyik az akció, a módszer nem amatőr napi traderekre utal. Előfordulhat, hogy két rivális fedezeti alap háborúja folyik valójában, mondta, de elismerte: egyedül lehet a véleményével.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×