eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagy Testvér szerepben az amerikai különleges erők: milliók helyadatait vásárolták föl

Az amerikai hadsereg megvásárolja az otthon és külföldön használt mobilalkalmazások földrajzi adatait és ezzel több millió ember mozgását követi nyomon a világon – derítette ki egy amerikai informatikai magazin.

Úgy tűnik, nemcsak a Google és más technológiai cégek próbálnak hasznot húzni az internetezési szokásainkat leíró adatokból, hanem a katonák is.

A Motherboard informatikai magazin nyomozása kiderítette, hogy az amerikai Különleges Egységek Parancsnoksága

több cégtől is megvásárolja a felhasználók földrajzi koordinátáiról és mozgásáról összegyűjtött adatokat.

A legnépszerűbb, adatokat megosztó app a muzulmán felhasználók számára készült, imádkozáshoz és a Korán olvasásához használt Muslim Pro, amelyet 98 millióan töltöttek le. Egy másik pedig egy muszlim online társkereső alkalmazás is. De nemcsak a kifejezetten muszlimok által használt alkalmazások osztják meg a felhasználó tartózkodási helyét marketing-cégekkel, hanem például a Accupedo lépésszámláló, a Global Storms időjárás-alkalmazás és Craiglist amerikai hirdetőcég CPlus alkalmazása.

A Motherboard nyilvános adatok, a fejlesztőkkel folytatott interjúk és technikai elemzés után arra jutott, hogy a terrorelhárítással, felderítéssel és különleges missziókkal foglalkozó amerikai katonai parancsnokság két közvetítőcégen keresztül gyűjti be a felhasználók földrajzi adatait. Az első a Locate X, a másik az X-Mode nevű cég, amelyek további vállalkozásoknak és így közvetve a fegyveres erőknek adják el az adatokat.

Ezeket az adatokat például drónokkal végrehajtott támadások célpontjainak meghatározásához lehet használni. A Motherboard szerint felmerül a kérdés:

bírósági végzés nélkül jut-e katonaság felhasználók földrajzi adataihoz?

Az amerikai fegyveres erők képviselői megerősítették a magazin állításait.

„A szoftverhez való hozzáféréssel támogatjuk a Különleges Egységek külföldi tevékenységét” – idézték Tim Hawking haditengerészeti parancsnok szavait. „Szigorúan betartjuk a meghatározott folyamatokat és irányvonalat, hogy óvjuk az amerikai állampolgárok személyes adatait, polgári, alkotmányos és egyéb jogait” – tette hozzá a parancsnok – nem utalva arra, hogyan tekintenek a külföldi állampolgárok jogaira.

A Motherboard-cikkben említett X-Mode közölte, hogy

25 millió mobileszközt követ nyomon havonta az Egyesült Államokban és 40 milliót külföldön

– például az Európai Unióban, Latin-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceáni térségben.

Az informatikai magazin egy androidos eszközön tesztelte is, hogy mindez hogy működik: telepítették az Muslim Mingle nevű társkereső alkalmazást. Ezek után pedig látták, hogy miként küldte el többször is az app a felhasználó pontos koordinátáit és wifit-hálózatának nevét az X-Mode-nak.

Ron Wyden amerikai szenátor a Motherboard kérdéseire válaszolva elismerte, hogy „amerikai katonai ügyfeleknek” is gyűjt és ad el adatokat az X-Mode.

Maga a cég egy nyilatkozatban azzal védekezett, hogy adatait „licenc alapján megosztja olyan kisszámú technológiai céggel, amelyek kormányzati katonai szolgálatokkal működnek együtt. Ez a közös munka nemzetközi jellegű és három elsődleges célja van: a terrorelhárítás, a kiberbiztonság és a jövőbeli Covid-19 gócpontok előrejelzése”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×