eur:
394.02
usd:
368.09
bux:
65732.34
2024. április 23. kedd Béla
Járőröző rendőrök a londoni szórakozónegyedben, a Sohóban este 10 óra körül, 2020. szeptember 24-én. A koronavírus járvány miatt a brit kormány elrendelte, hogy ettől a naptól kezdve a vendéglátóhelyek csak este 10 óráig tarthatnak nyitva.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Durva korlátozások jöhetnek, masszívan megugrott a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

Brutálisan megugrott a koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában. A kormány tudományos tanácsadói szerint ezek közel egyharmada a vendéglátóhelyekről származik. A pubokat és éttermeket sújtó tilalmak viszont komoly ellenérzéseket váltottak ki.

Úgy tűnik a brit kormány próbálja előkészíteni a terepet egy újabb kemény Covid-ellenes fellépéshez. Az ok: egy nap alatt negyedével ugrott meg a napi fertőzési adat és a nyár végi pár ezer fertőzött helyett

csütörtökön már több, mint 17 és félezer embernél regisztrálták a koronavírust.

Ennek nyomán újabb szigorítások jöhetnek. Skóciában már most tilos alkoholt felszolgálni az éttermekben – bár vita alakult ki, hogy ez vonatkozik-e a kávézókra – és Anglia északi részein is bezárathatják a pubokat és éttermeket – akár már a jövő héttől.

A terepet Chris Whitty angol tisztifőorvos készítette elő, aki csütörtökön arról beszélt, hogy

a 30 év alattiak új fertőzéseinek 30 százaléka származik a korábban újranyitott vendéglátóhelyekről.

Északon nem akarnak szigort, de kórházak nyomás alatt vannak

Az észak-angliai városok harcosan ellenzik a további karanténokat és korlátozásokat, például a vendéglátóhelyek bezárását. A régió néhány kórháza viszont azt közölte, hogy egy héten belül megtelhetnek a Covid-osztályok és közben korábban beütemezett műtéteket kell lemondaniuk, hogy átcsoportosítsák a személyzetet.

„Nem akarok pánikot kelteni, de

7-10 napon belül olyan lehet a telítettségi szint a kórházainkban, mint amilyen a pandémia csúcsán volt”

– mondta Matt Ashton a liverpooli közegészségügyi hivatal igazgatója a The Guardian című lapnak.

Régiós parlamenti képviselőket hívtak össze, hogy felkészítsék őket

Whitty tisztifőorvos és 149 észak- és közép-angliai parlamenti képviselő találkozóján arra is figyelmeztették a törvényalkotókat: néhány kórház intenzív osztályán több lehet a Covid-beteg, mint tavasszal volt.

Sok képviselő ugyanakkor kétségbe vonja az immár csak asztali felszolgálást nyújtó pubokra kirótt korlátozásokat, például a jelenleg este 10 órás zárást. Az Angol Közegészségügyi Hivatal adatai szerint a megkérdezett Covid-pozitív személyek többsége azt mondta, hogy vásárolni volt vagy étterembe ment mielőtt megbetegedett volna.

Az észak-angol városok vezetői szerint a náluk érvényben lévő korlátozások nem fékezték meg a fertőzéseket, viszont pusztítóan hatnak a helyi gazdaságra. Leeds polgármestere szerint emellett „mélységesen sértő”, hogy a londoni kormány egy kalap alá veszi az összes észak angol várost. Az északi vezetők szerint a helyi önkormányzatok szintjén kellene fellépni, például az önkormányzatoknak több beleszólást kellene adni a tesztelő-lekövető rendszer kezelésébe.

Miért nem tetszik északon a szigor, ha sok a beteg?

Leedsben például azért bírálják a kormányt, mert a helyi adatok szerint a vírus inkább terjed az emberek otthonaiban, mint a nyilvános helyeken. Utóbbiak bezáratása tehát nem segítene a járványkezelésben, viszont gazdasági kárt okozna.

Mindeközben egy friss tanulmány arra világít rá, hogy

újra kell gondolni a brit tesztelési stratégiát.

Brit kutatók szerint a pozitív koronavírus tesztet produkáló britek négyötöde tünetmentes volt a teszt napján. Ez azt jelenti, hogy nem csak a tünetekkel jelentkező emberek tesztelésére kell odafigyelni, mivel a tünetmentesek tudtukon kívül terjeszthetik a vírust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×