eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Brexit, második hullám: apokaliptikus a brit vízió

Fogytán az idő és a brit kormány Brüsszelt vádolja azért, hogy fenyeget a megállapodás nélküli brexit. Ennek nyomán felhúznák a vámsorompókat Nagy-Britannia és az EU közt. Ha viszont bedurvul a második járványhullám, akkor a kiszivárgott brit kalkuláció szerint nagy baj lesz az országban.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a szigetország a „kemény brexit” felé halad.

„Nagyon nehéz lesz a jövőbeli együttműködést szabályozó egyezményt kötni az Európai Unióval, de nem lehetetlen. A jelenlegi helyzetért azonban az EU-tagállamok és az őket képviselő Európai Bizottság felelősek” – szól London véleménye.

A britek és az unió jövőbeli viszonyáról szóló tárgyalásokon kialakult alkut továbbra is a halászati kvóták és a cégeknek juttatott állami segélyek kérdése gátolja. Egy brit kormányszóvivő szerint az európaiak nem hajlandók beszélni a halászatról, amíg London nem tárja eléjük az állami dotációról szóló tervét – amit eddig nem is tett meg.

Katasztrófafilmet idéző vízió: karhatalom, hiánycikkek, járvány

Közben mantraként ismétlik: már csak pár hét van az alkura. Máskülönben a britek idei uniós kilépését lezáró átmeneti időszak végén, azaz jövő év elején, nagy gazdasági megrázkódtatásokkal kísérve jön a kemény brexit. Azt, hogy ez valóban megrázkódtatást okozna, maga a kormányszóvivő is elismerte.

A nehézségeket tetézheti a pandémia: a napokban kiszivárogtak London titkos tervei arra az estre, ha egy második COVID-19-hullám és a no-deal brexit egy időben következne be.

Az apokaliptikus vízió szerint a légierő a levegőből dobna le élelmiszercsomagokat néhány szigetre, az utcákon pedig katonák járőröznének.

Esetleg be kéne vetni a haditengerészetet, hogy elkerüljék a brit és európai halászok összecsapásait.

Ha elakadt kamionok torlaszolnák el a doveri kikötőt, Nagy-Britannia egy részén

üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiány

alakulna ki, ami állati járványokhoz is vezethetne a farmokon.

Az önkormányzatokat anyagi csőd fenyegetheti és egy második járványhullám nyomán túlterheltekké válhatnak a kórházak – áll a kormányanyagban. Ironikus módon sokáig a most kormányzó konzervatívok nevezték a brexitellenes britek figyelmeztetéseit „félelemprojektnek”.

Barnier: akkor is nehezebb lesz az élet, ha megállapodunk

Kedden Londonban járt Michel Barnier, az unió főtárgyalója, hogy a jövő héten újrainduló hivatalos megbeszélések előtt megpróbáljon előrehaladást elérni a brit oldalt képviselő David Frosttal.

Barnier már érkezése előtt jelezte:

még ha sikerül is végül alkut kötni, a cégeknek, a közintézményeknek, valamint a brit és európai polgároknak „elkerülhetetlen változásokra és akadályokra” kell felkészülniük a határon át nyúló együttműködésben.

Hiába hazafiasak a brit halászok, ha Európába szállítanak

Miközben a britek az uniót hibáztatják, a halászati kvótákban különösen érintett francia oldalon Jean-Yves Le Drian külügyminiszter a szigetország „akadékoskodó és nem realista hozzáállását” hangoztatta.

Brüsszel addig nem akar tárgyalni az alkut megakasztó halászatról, amíg a britek nem tesznek engedményeket a kvóták megosztásáról, ami azt jelentené, hogy uniós halászok továbbra is használhassák a brit felségvizeket.

A brexitpárti britek ebben a kérdésben rendszeresen hangoztatják szuverén jogukat a saját felségvizeikre, csak hogy sok brit halász számára az unió jelenti a piacot, és ha van szuverenitás, de nincs alku, akkor rosszul jár.

A brit ellenzéki Liberális Demokraták közben azt emelték ki, hogy Johnson miniszterelnök a nyár közepére akart megállapodást. A munkáspárti brexit árnyékminiszter szerint pedig

„gyakorlatilag kész alkut ígért, ami megvédi a dolgozók jogait, a környezetet és a vámmentes kereskedelmet... kötelessége, hogy betartsa ígéretét és újabb inkompetens lépések miatt ne csalódjon benne a brit nép. Vállalkozásokról, állásokról, megélhetésről van szó”

– mondta Paul Blomfield.

Nicola Sturgeon, a skót autonómia brexitellenes miniszterelnöke „érthetetlen önszabotázsnak” nevezte a londoni kormány magatartását.

Kommentátorok szerint az európai oldalon még mindig arra számítanak, hogy Johnson az utolsó pillanatban enged és létrejöhet az alku – ennek azonban az október közepén tartott uniós csúcsig meg kell történnie.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×