eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

1,8 milliós büntetést kockáztatnak a karanténszabályok elmulasztói

Igor Matovič szlovák miniszterelnök ígérete ellenére végül mégsem léptettek életbe országos szigorításokat északi szomszédunknál a járványhelyzet miatt. Azoknak viszont igencsak oda kell figyelniük, akik kockázatosnak számító országból térnek vissza Szlovákiába. 5 ezer eurós, azaz mintegy 1,8 millió forintos büntetésre számíthat ugyanis az a személy, aki vörös kategóriába tartozó országból érkezik, és nem tartja be a karanténintézkedéseket.

A közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény módosító javaslatára néhány megjegyzéssel rábólintott az Igor Matovič kormányfő vezette kabinet. Az az állampolgár, aki vörös jelzésű, azaz a világjárvány szempontjából rizikósnak jelölt országból tér haza Szlovákiába, és nem vonul önkéntes karanténba, illetve nem végezteti el magán a koronavírus-tesztet,

akár 5 ezer eurónyi büntetést is fizethet.

A kormány szerint a javaslatot gyorsított eljárásban kellene tárgyalnia a parlamentnek.

A javaslat elfogadásával a kormány jóváhagyta, hogy a törvény értelmében

a mobilszolgáltatók az előfizetők beleegyezése nélkül átadhatják a telefon lokalizációs adatait a Közegészségügyi Hivatalnak,

amely így ellenőrizheti a kockázatos országokból hazatérőket, valamint felhívja a figyelmüket arra, hogy a hazatérésüket jelenteni kell. Házi karanténba kell vonulniuk, és az ötödik napon el kell végeztetniük magukon az ingyenes koronavírus-tesztet, amelynek költségeit az állam téríti meg. Amennyiben a hazatérők ezt elmulasztják, kihágást követnek el.

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter szerint a Közegészségügyi Hivatal ki tudja majd szűrni a telefonszámok alapján, hogy kik azok, akik nem teljesítették a megszabott feltételeket, és nem jelentkeztek be a hivatalnál hazatérésük után, ugyanis a Közegészségügyi Hivatal összeveti majd az általuk regisztrált állampolgárok telefonszámát azokkal a telefonszámokkal, amelyeket az egyes mobilszolgáltatóktól kapott. A tárcavezető elmondta, a Közegészségügyi Hivatal hat hétre visszamenőleg kérheti le a kliensek mozgását a szolgáltatóktól, így a rendelkezés azokra is vonatkozik, akik csupán átutaztak a rizikós országok valamelyikén.

Igor Matovič miniszterelnök szerint a június elejétől július elejéig regisztrált betegek több mint fele külföldön kapta el a koronavírus fertőzést. A legtöbb pozitív tesztet felmutató személy Csehországból, Ukrajnából, Nagy-Britanniából és Szerbiából érkezett.

„A regionális közegészségügyi hivatalok annak ellenére urai a helyzetnek, hogy az elmúlt napokban emelkedett a fertőzöttek száma. Ezért egyelőre nincs szükség az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozását célzó átfogó óvintézkedések visszaállítására” – mondta Matovič. Ugyanakkor nem zárta ki az óvintézkedések szigorítását abban az esetben, ha Szlovákia alól kezdene kicsúszni a talaj.

Matovič a hétvégi, 24 órás, átmeneti határellenőrzésről is szólt. Úgy tájékoztatott, hogy az ellenőrzött időben mintegy 72 ezer autó és 170 ezer személy kelt át Szlovákia határain. Úgy véli, ostobaság lenne az összes ilyen személyt tesztelni. Ehelyett információs SMS-eket küldenek szét.

A konzílium arról is döntött, hogy Szlovákia az új típusú koronavírus terjedése szempontjából a kevésbé kockázatos országok kategóriájába fogja átsorolni Nagy-Britanniát. A kevésbé kockázatos országok listáján marad Horvátország és Csehország is.

Az egyik legnagyobb probléma

A cseh egészségügyi minisztérium viszont a hétvégén megerősítette, hogy az első cseh turisták már behurcolták Horvátországból a koronavírust. „Már regisztráltuk az első fertőzéses eseteket azoknál az embereknél, akik nemrég tértek vissza a horvátországi kirándulásukból“ – mondta Renata Povolná, a tárca szóvivője. Pontos adatokat azonban az adatvédelem miatt nem közölt. Ugyanakkor hozzátette, hogy a külföldi utazás az egyik legnagyobb olyan probléma, ami miatt az európai országokban felütheti fejét a második hullám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×