INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

szlovákia

igor matovic

lehallgatás

kiberbiztonság

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

Lehallgatási botrány: az előző kormányt bírálja a miniszterelnök

„Szlovákia nincs veszélyben, kézben tartjuk az ország biztonságát” – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő közel egy héttel azután, hogy felmerült a gyanú: az állami számítógépes hálózat, a Govnet egészét lehallgatták északi szomszédunknál. A miniszterelnök az előző kormányt bírálja Szlovákia kiberbiztonságának sebezhetőségéért.

A rendőrség a múlt héten razziázott a Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének épületében, mert felmerült a gyanúja annak, hogy valakik lehallgatták a szlovák kormányt. A rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket fedezett fel.

Grendel Gábor parlamenti alelnök, a titkosszolgálat tevékenységét ellenőrző különleges törvényhozási bizottság alelnöke két lehetséges forgatókönyvet említett. „Az egyik az, hogy egyáltalán nincs semmi baj, és minden összhangban volt azzal, ami miatt ezek a berendezések fel voltak szerelve. A másik forgatókönyv pedig az, hogy az állami szervek jóváhagyásával szerelték fel őket, de más célt szolgáltak.

Akkor tényleg baj vaj.

Meg kell várni a vizsgálat végét, hogy kiderüljön, melyik forgatókönyv a valós” – mondta Grendel Gábor.

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď nem tudja, hogy a rendőrség által lefoglalt készülékek ugyanazok voltak-e, amelyeket korábban a katonai hírszerzés emberei telepítettek a belső biztonsági ellenőrzések végrehajtása céljából.

A kormányzati szervereken keresztül miniszterek és ügyészek telefonbeszélgetéseinek, e-mailjeinek tartalmához is hozzáférhettek. Emellett

az elnöki palota, a parlament, a legfelsőbb bíróság kommunikációjába is beleláthattak.

A rendőrség az ügynökség négy dolgozóját vette őrizetbe, de később mindenkit elengedtek, büntetőeljárás senki ellen nem indult.

Veronika Remišová beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes visszautasította, hogy a rendőrség elhamarkodottan cselekedett volna. Felidézte, hogy a Govnet kormányzati hálózattal kapcsolatban már korábban is felmerültek komoly biztonsági problémák. „Helyre kell hoznunk, amit az előző kormány elhanyagolt” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Igor Matovič miniszterelnök szintén az előző kormányt tette felelőssé azért, hogy a kiberbiztonságért felelős hivatalokban olyanok kerültek fontos pozíciókba, akik biztonsági átvilágítása nem történt meg. „Azért nem világították át őket, mert kiderült volna róluk, hogy

maffiózókkal állnak kapcsolatban”

– véli Igor Matovič.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Matovic: kézben tartjuk Szlovákia biztonságát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018