eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A pekingi Tienanmen téri mészárlás áldozatairól emlékeznek meg Hongkongban 2019. június 4-én, a demokratikus változásokat követelő kínai diákmozgalom vérbe fojtásának 30. évfordulóján. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren hat héten át tüntető több tízezer diákot, és kíméletlen, sok halottat követelő beavatkozással vetett véget a tüntetéssorozatnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Úgy látszik, semmi sem tiltható meg a hongkongi tüntetőknek

Több tízezer hongkongi emlékezett meg a kínai vezetés újkeletű tilalma ellenére a pekingi Mennyei Béke terén történt 1989-es vérengzésről. A kínai parlament az elmúlt napokban elfogadott döntésekkel jelentősen mérsékelte a részleges autonómiát élvező város jogait.

Gyertyák és mobiltelefonok világították meg az estét a hongkongi Victoria parkban, ahol több tízezer, orvosi maszkot viselő ember, köztük nagyon sok fiatal emlékezett a kínai hatóságok által vérbe fojtott 1989-es diákmozgalom halottaira. A nagyobb demokráciát követelő mozgalom letörése a Tienanmen téri vérengzésként vonult be a történelembe.

Bár a volt brit gyarmat Hongkong eddig

"egy ország, két rendszer" alapon

részleges autonómiát élvezett Kínában, a kilátásba helyezett új nemzetbiztonsági törvény lehetőséget ad Pekingnek, hogy szorosabbra vegye a gyeplőt, és csökkentse a hongkongiak önállóságát. Büntetni lehet majd "a nemzetbiztonságot veszélyeztető tetteket, az elszakadást célzó tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust és külföldi beavatkozást". Kína ennek ellenére azt állítja, hogy fennmarad a város különleges, autonóm státusza.

A megemlékezés napján fogadta el a hongkongi törvényhozás azt a jogszabályt, amely tiltja például a Kínai Népköztársaság himnuszának kigúnyolását – miközben

a hongkongiak jelentős része nem tartja magát a Népköztársaság polgárának.

A törvényt végül többségében a Peking-pártinak mondott képviselők 41 igen és 1 ellenszavazata mellett fogadták el, miközben a demokráciapártinak nevezet képviselők tiltakozása miatt ők nem tudtak szavazni. A Peking-ellenes frakció megpróbálta elhalasztani a szavazást azzal is, hogy ketten erős szagú folyadékot dobtak a padlóra.

A rendőrség hivatalosan megtiltotta az utcai eseményeket, a koronavírus-járvánnyal indokolva a lépést. Ennek ellenére többezren másztak át a kordonokon vagy döntötték le azokat, hogy eljussanak az esemény helyszínére. A rendőrök végül nem avatkoztak be.

A megemlékezést szervező Hongkongi Szövetség a Kínai Hazafias-Demokrata Mozgalmak Támogatásáért nevű szervezet közölte, hogy az emberek a közegészségügyi előírásoknak megfelelően nyolcas csoportokban lépnek majd be a parkba. A csoportok egy része tartotta is a távolságot, de mások szorosabban összeverődtek.

A rendőrök közben lefilmezték az érkezőket.

Az egyik résztvevő megjegyezte: "lehet, hogy ez az egyik utolsó alkalom, amikor itt jogszerűen összegyűlhetünk". A gyűlés végén az emberek elskandálták a szokásos jelszavakat: "Engedjétek ki az ellenzékieket, vonjátok vissza az 1989-es mozgalmat elítélő törvényt", "le az egypárti diktatúrával", "építsünk demokratikus Kínát".

A hongkongiak attól tartanak, hogy az új kínai nemzetbiztonsági törvény nyomán jövőre már az eddig szélesebb jogokat élvező városban is betilthatják a megemlékezést.

"A két új törvénynek súlyos hatása lesz Hongkongra nézve, de nem lehet könnyen sötétségbe taszítani a népet, ha egyszer már látta a fényt.

A hongkongiak megmutatták, hogy van valami, amit nem lehet fegyverekkel, tankokkal, börtönökkel megtörni,

az emberi szellem igazságot akar" – mondta Rowena He, a Hongkongi Kínai Egyetem történelemprofesszora.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten azt mondta: a kínai nemzetbiztonsági törvény miatt megfosztja Hongkongot különleges státuszától.

A lépés bírálói szerint azonban ezzel elveszi a területtől azokat a lehetőségeket, amelyek nyomán olyan kereskedelmi és pénzügyi csomópont lehet, amire nemcsak Kínának, de a világnak is szüksége van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×