INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

szlovákia

rendőrség

bántalmazás

karantén

koronavírus

gumibot

Karanténba zárt gyerekeket vert egy szlovák rendőr

Karanténba zárt gyerekeket vert egy szlovák rendőr

Zuzana Čaputová szlovák államfő magyarázatot kért a korompai romatelepen történt incidenssel kapcsolatban. Hétfő reggel egy rendőr állítólag gumibotjával megvert öt gyereket a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett területen. A Szlovák Nemzeti Emberjogi Központ felszólította az országos rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálja ki az esetet.

A szlovák állami hírügynökség jelentése a Szlovákiai Romák Uniójának beszámolójára hagyatkozik, amely szerint az eset még a hét elején történt a kelet-szlovákiai Korompán, egy a koronavírus miatt vesztegzár alá helyezett romatelepen. A rendőr katonákkal együtt teljesített járőrszolgálatot, amikor észrevette, hogy néhány gyerek elhagyta a lakóházát. Ekkor

előbb szolgálati fegyverével fenyegetőzött, majd gumibotjával verte meg a lakóházuktól eltávolodott gyerekeket.

A Szlovákiai Romák Uniója az eset kapcsán találkozót kért Igor Matovič kormányfőtől, Roman Mikulec belügyminisztertől és Mária Patakyová emberjogi ombudsmantól is. Azt szeretnék, ha nem a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya vizsgálná ki az esetet, hanem egy független bizottság, mert az előbbi elfogulatlanságában nem bíznak. „Több alkalommal volt már példa arra, hogy a hasonló beavatkozások belügyi kivizsgálását követően a károsultakat gyanúsították meg, s a rendőri beavatkozást jogosnak minősítették” – állítja a romákat védelmező polgári társaság.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gyereket bántalmazó rendőr felettesei már megvizsgálták az ügyet, és a belügyminisztériumi felügyelőség is eljárást indított. A tárca szerint azok az információk, amelyeket a Szlovákiai Roma Unió terjeszt az incidensről,

messze állnak a valóságtól.

Szlovákia romaügyi kormánybiztosa a rendőri intézkedést aránytalannak és helytelennek nevezte. Andrea Bučková felszólította a rendőröket, hogy felelősségteljesen járjanak el, és csak szükség esetén alkalmazzanak kényszerítő eszközöket.

A Szlovák Nemzeti Emberjogi Központ felszólította Milan Lučanský országos rendőr főkapitányt, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges lépéseket, ha bizonyítást nyer a rendőri túlkapás gyanúja. „A jelenlegi helyzet és a szükségállapot sem jogosítja fel a hatóságokat arra, hogy az erőszak aránytalan alkalmazásával sárba tiporják az emberi jogokat és az állampolgárok emberi méltóságát” – hangsúlyozta Tomáš Földes, a központ ideiglenes vezetője.

Zuzana Čaputová államfő is magyarázatot kér a történtek miatt. Az incidenst súlyos hibának tartja. „A szegénytelepeken uralkodó nehéz körülmények között, amelyeket a vesztegzár csak súlyosbít, nem csupán a törvényekkel összhangban és szigorúan professzionálisan kell eljárni, a legfontosabb az emberi hozzáállás” – hangsúlyozta az államfő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018