eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szájmaszkot viselő látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt arra várva, hogy véget érjen a koronavírus-fertőzéstől tartó alkalmazottak tanácskozása 2020. március 2-án. Előző nap egész nap zárva maradt a világ leglátogatottabb múzeuma, mert az állománygyűlésen résztvevők úgy döntöttek, hogy élnek törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Országos járványtól tartanak Franciaországban

Franciaországban kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma, közel hatszáz fertőzött van. Szakértők szerint „néhány nap, de maximum egy-két héten belül” a jelenlegi fertőzés országos járvánnyá alakul.

Vita van Franciaországban arról, hogy zajlik-e pánikkeltés vagy sem a koronavírus kapcsán. Az utóbbi napokban több kommentátor és egészségügyi szakember úgy vélte: a kormány kommunikációja ellentmondásos az ügyben, a média egy részének a hozzáállása pedig egyenesen félelmet kelt a lakosságban.

Bár tény, hogy az utóbbi napokban megugrott a fertőzöttek száma, ezt több elemző szerint annak fényében kell értelmezni, hogy a francia lakosság száma 67 millió.

Márpedig e számok tükrében szerintük a fertőzöttek aránya elenyésző.

Ami a halottak számát illeti, a francia egészségügyi hivatal igazgatójának csütörtök esti megnyilvánulása alapvetően higgadtságot sugárzott. Jerome Salomon azt hangsúlyozta, hogy az elhunytak, köztük egy kínai állampolgár, többnyire idős, eleve beteg emberek voltak.

Lényegesen borúlátóbban nyilatkozott viszont Jean-François Delfraissy vezető immunológus, aki részt vett azon a szakértői tanácskozáson, melyet Emmanuel Macron államfő hívott össze. A csütörtöki megbeszélést követően Delfraissy azt mondta, a következő napokban, de

maximum egy-két héten belül a jelenlegi fertőzés országos járvánnyá fog terebélyesedni.

E pesszimista prognózis ellenére a hatóságok egyelőre nem készülnek drasztikus intézkedések bevezetésére, például a határok lezárására. Már csak azért sem, mert a korábban meghozott döntések, például az, hogy betiltották a zárt téri, ötezernél több személyt fogadó rendezvényeket, már így is komoly gazdasági károkat eredményeznek.

Inkább továbbra is arra biztatják a lakosságot, hogy figyeljenek a fertőzést megelőző teendőkre, főleg a gyakori kézmosásra. A francia kormány csütörtökön bejelentette, hogy hatóságilag szabályozza az alkoholos kézfertőtlenítő gélek árát, mivel az utóbbi napokban számos jelzést kaptak arról, hogy megindult a spekuláció ezekkel a termékekkel.

Egyes internetes hirdetéseken például az 50 ml-es flakont 8-10-szeres áron kínálják. A kormány mostani intézkedése értelmében az 50 ml-es flakonért két eurót, a 100 ml-esért pedig három eurót lehet elkérni. Aki ezt a szabályt megszegi, azt 7500 eurós pénzbírságra büntetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×