eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Pozsony, 2014. márcuis 15.Egy nő gyermekei társaságában leadja szavazatát egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2014. március 15-én, a szlovák elnökválasztás napján. (MTI/EPA/Peter Hudec)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Hudec

Szlovákia nem akar új kisebbségi törvényt

A szlovák külügyminisztérium szerint Szlovákiában a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek standard feletti jogokat élveznek, ezért nincs szükség különálló kisebbségi törvényre. Peter Pellegrini miniszterelnök pedig azt mondta, nem lesz tragédia, ha valamelyik, a magyar kisebbséget képviselő párt nem kerül be a szlovák parlamentbe a február végi választás után. 

A külügyi tárca álláspontja szerint a kisebbségek jogait már több létező törvény is szabályozza, amelyek teljes mértékben összhangban vannak Szlovákia nemzetközi kötelezettség-vállalásaival. A külügyminisztérium a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt megelőző jogalkotási szándéknyilatkozatra reagált, melynek elkészítését a kisebbségi kormánybiztos hivatala koordinálta.

A szándéknyilatkozatot egy kisebbségi szakértőkből és a kormánybiztosi hivatal munkatársaiból álló munkacsoport dolgozta ki. 2019 áprilisa óta dolgoztak a javaslaton, melyet különféle kisebbségi szervezetek is véleményezhettek. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szerint az új kisebbségi törvény egységesítené a jelenlegi, széttöredezett jogi szabályozást, és a lehető legátfogóbban határozná meg a kisebbségi jogokat az alkotmánnyal, valamint az elfogadott nemzetközi kötelezettségekkel és ajánlásokkal összhangban.

„A jogalkotási szándéknyilatkozat végső formája a jövőbeni kormány támpontja lehet majd a kormányprogram és a következő időszakra vonatkozó jogalkotási terv kidolgozásakor”

– fogalmazott a kormánybiztos.

A külügyi tárca állásfoglalásában viszont az áll, hogy az alkotmány nem írja elő egy kisebbségekkel foglalkozó egységes jogszabály létrehozását, ezért nem ajánlja a kisebbségi kormánybiztos által bemutatott jogalkotási szándéknyilatkozattal összefüggésben a további eljárást.

Peter Pellegrini miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, a szlovákiai nemzetségi kisebbségeknek nem kell attól tartaniuk, hogy nem gondoskodnak róluk, ha a februári választás után nem kerül be a kisebbségi politikát képviselő párt a parlamentbe.

„Nem hiszem, hogy tragédia lenne, ha valamelyik, a magyar kisebbséget képviselő párt nem kerülne be a parlamentbe.

A nemzetiségi kisebbséghez tartozókról is ugyanúgy gondoskodni fogunk, mint eddig”

– mondta a miniszterelnök és hozzátette, egy ilyen pártnak a parlamentben nincs is jelentős ráhatása ezekre a dolgokra.

A február 29-i választást megelőző közvélemény-kutatások eredményei szerint a nemzetiségi kisebbségeket képviselő pártok a választási küszöb alatt vannak. A Híd és a Magyar Közösségi Összefogás támogatottsága is négy százalék körüli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×