eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Vas megyei Jánosházán található szovjet emlékmű részlete.
Nyitókép: MTI Fotó: Kászoni László - képünk illusztráció!

Büntetést kaphat a vörös csillagért egy szlovák képviselő

Nem bánnak kesztyűs kézzel az önkényuralmi jelképekkel büszkélkedő politikusokkal Szlovákiában a hatóságok. A rendőrség eljárást indított egy smeres képviselő ellen, amiért egy kezében tartott szovjet jelképpel fényképezte le magát. Egy másik esetben pedig a náci Németországgal szimpatizáló üdvözlés miatt szabott ki büntetést a bíróság a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselőjére.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség eljárást indított Ľuboš Blaha kormánypárti parlamenti képviselő egyik bejegyzésével összefüggésben, szélsőséges bűncselekmények ügyében. A smeres honatya által decemberben megosztott fényképen a képviselő Robert Fico exkormányfő, a Smer elnöke mellett áll magasba emelt ököllel. A másik kezében egy ötágú vörös csillagot tart, melynek a közepében sarló-kalapács látható.

A bejegyzés szerint a jelképet Ficótól kapta a születésnapjára.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy büntetőeljárást indítottak, de konkrét személyt nem gyanúsítottak meg. A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árult el részleteket. A nyomozati határozatból azonban kiderül, hogy szélsőséges anyagok terjesztésének bűncselekménye, valamint az alapvető szabadságjogok felszámolására irányuló mozgalmak iránti szimpátia kifejezésének bűncselekménye ügyében indult büntetőeljárás.

Ľuboš Blaha azzal védekezik, hogy a kommunista jelképek használatát senki sem titulálhatja automatikusan szélsőséges tettnek, mivel ezek a szimbólumok több jelentéssel bírnak, többféleképpen értelmezhetők. Hozzátette, hogy a szóban forgó jelképet a kommunista pártok is használják. A nyomozó eljárása szerinte sérti a szólásszabadságot, és az csupán a választási kampány része.

Simon Attila történész, Zuzana Čaputová köztársasági elnök tanácsadója szerint közszereplőként Blaha nem propagálhatta volna a kommunista diktatúra jelképét a fénykép nyilvánosságra hozatalával.

„Van, aki whiskyt szeret születésnapjára kapni, van, aki sarlót és kalapácsot, ez ízlés kérdése.

De azt gondolom, hogy ha egy közszereplő ezt a jelképet nyilvánosan hirdeti, akkor annak már van valami üzenete. Ha elfogadjuk, hogy a sarló és kalapács önkényuralmi jelkép, akkor azt gondolom, hogy ez az üzenet a jelenleg hatályos törvények szerint büntetendő” – mondta Simon.

Egy másik hasonló esetben a múlt héten már ítéletet is hozott a bíróság. Anton Grňónak, a Mi Szlovákiánk Néppárt tagjának szabott ki 5 ezer eurós bírságot az ítélőszék, amiért 2018-ban nyilvánosan és fennhangon a

„Na stráž!”, magyarul „Őrségbe!” üdvözlést használta,

nyilvánosan kifejezve ezáltal a rokonszenvét a náci Németországgal szimpatizáló Jozef Tiso rezsimjével.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×