INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

szlovák

szlovák-magyar

andrej danko

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács, a parlament elnöke

Ismét magyar kártyával "játszanak" a szlovákiai kampányban

Újabb cikkünk a témában:

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a magyarok autonómia-törekvéseivel riogatja a választókat egy hónappal a szlovákiai parlamenti választások előtt. Arra szólította fel a választópolgárokat, ne adják a voksukat olyan magyar politikai pártra, amelynek Szlovákia déli régióinak önállósodása a célja.

A szlovák házelnök a magyar-szlovák kapcsolatokban tapasztalt utóbbi évek viszonylagos nyugalma után úgy tűnik, most visszatért pártbéli elődje, Ján Slota magyarveszéllyel való riogatásához. Sokan emlékeznek még arra, amikor Slota Szent István lovasszobrának fényképével a kezében egy magyar bohóchoz hasonlította az államalapító királyt. Ján Slota politikai háttérbe vonulásával a Szlovák Nemzeti Párt retorikát váltott, sőt ami tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, az mára valósággá vált: 2016-ban ugyanis a Bugár Béla vezette Híddal kötöttek kormánykoalíciós szövetséget.

Négy évig nem is volt különösebb feszültség a magyarok és a szlovákok között. Andrej Danko pártelnök a hétvégén azonban ismét előhúzta a magyar kártyát:

„Olyan magyar pártok vannak itt, amelyek nemcsak oktatásügyi önrendelkezésről, hanem területi autonómiáról is beszélnek” – fogalmazott a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Danko ugyan nem mondta ki, de ezzel nem a Hídra, hanem az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás alkotta Magyar Közösségi Összefogás pártjára gondolt.

A Hídnál nem téma a területi autonómia. A párt a kulturális és az oktatási önrendelkezést tartja fontosnak. „Aki területi autonómiával riogat vagy ezt a célt fogalmazza meg a választási programjában, megfeledkezik arról, hogy ez az egyesült Európában teljességgel értelmét vesztette.

A Hídnak sosem voltak, és nem is lesznek ilyen törekvései. Kisebbségi jogaink védelméhez és bővítéséhez nincs szükség határrendezésre”

– mondta Magdeme Klára, a Híd szóvivője.

Mózes Szabolcs, az Magyar Közösségi Összefogás elnöke így kommentálta a szlovák házelnök kijelentését:

„Danko legújabb megnyilvánulása is mutatja, mennyire

hazug az a mantra,

hogy ez a kormány volt magyar szempontból a legjobb. A magyarok számára nem partnerek a mostani koalíciós pártok. Danko megnyilvánulása pedig arra is rávilágít, hogy olyan összefogásra van szükség, amely erőteljesen kiáll a magyarok jogbővítése mellett, és nem hunyászkodik meg.”

Mózes Szabolcs hozzátette, a magyar kártyával csak azok a politikusok hozakodnak elő, akik a társadalom megosztására törekednek.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018