eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács, a parlament elnöke
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ismét magyar kártyával "játszanak" a szlovákiai kampányban

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a magyarok autonómia-törekvéseivel riogatja a választókat egy hónappal a szlovákiai parlamenti választások előtt. Arra szólította fel a választópolgárokat, ne adják a voksukat olyan magyar politikai pártra, amelynek Szlovákia déli régióinak önállósodása a célja.

A szlovák házelnök a magyar-szlovák kapcsolatokban tapasztalt utóbbi évek viszonylagos nyugalma után úgy tűnik, most visszatért pártbéli elődje, Ján Slota magyarveszéllyel való riogatásához. Sokan emlékeznek még arra, amikor Slota Szent István lovasszobrának fényképével a kezében egy magyar bohóchoz hasonlította az államalapító királyt. Ján Slota politikai háttérbe vonulásával a Szlovák Nemzeti Párt retorikát váltott, sőt ami tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, az mára valósággá vált: 2016-ban ugyanis a Bugár Béla vezette Híddal kötöttek kormánykoalíciós szövetséget.

Négy évig nem is volt különösebb feszültség a magyarok és a szlovákok között. Andrej Danko pártelnök a hétvégén azonban ismét előhúzta a magyar kártyát:

„Olyan magyar pártok vannak itt, amelyek nemcsak oktatásügyi önrendelkezésről, hanem területi autonómiáról is beszélnek” – fogalmazott a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Danko ugyan nem mondta ki, de ezzel nem a Hídra, hanem az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás alkotta Magyar Közösségi Összefogás pártjára gondolt.

A Hídnál nem téma a területi autonómia. A párt a kulturális és az oktatási önrendelkezést tartja fontosnak. „Aki területi autonómiával riogat vagy ezt a célt fogalmazza meg a választási programjában, megfeledkezik arról, hogy ez az egyesült Európában teljességgel értelmét vesztette.

A Hídnak sosem voltak, és nem is lesznek ilyen törekvései. Kisebbségi jogaink védelméhez és bővítéséhez nincs szükség határrendezésre”

– mondta Magdeme Klára, a Híd szóvivője.

Mózes Szabolcs, az Magyar Közösségi Összefogás elnöke így kommentálta a szlovák házelnök kijelentését:

„Danko legújabb megnyilvánulása is mutatja, mennyire

hazug az a mantra,

hogy ez a kormány volt magyar szempontból a legjobb. A magyarok számára nem partnerek a mostani koalíciós pártok. Danko megnyilvánulása pedig arra is rávilágít, hogy olyan összefogásra van szükség, amely erőteljesen kiáll a magyarok jogbővítése mellett, és nem hunyászkodik meg.”

Mózes Szabolcs hozzátette, a magyar kártyával csak azok a politikusok hozakodnak elő, akik a társadalom megosztására törekednek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×