eur:
394.23
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miután aláírták az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést a németországi Aachenben 2019. január 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Figyelmeztetést adott ki az IMF, de Európában nem nagyon hallják

Európa készítsen válságtervet az esetleges gazdasági visszaesés kivédésére – erre figyelmeztette az euroövezet országait a Nemzetközi Valutaalap. A kontinens legnagyobb gazdasága, Németország közölte: kész fellépni, de egyelőre nem látja szükségét.

Hiába figyelmeztetnek a közgazdászok és fest immár sötét képet a Valutaalap is, Berlinben úgy gondolják, hogy masszív költekezés nélkül is átvészelhetik a jelenlegi nehézségeket. Az IMF szerint azonban Európának válságtervre van szüksége, mert a monetáris politika eszközeit már szinte teljesen kimerítették.

„Mivel egyre nagyobb a visszaesés veszélye, vésztervekkel kell készenlétben állni”

– írta a Valutaalap most kiadott, Európára vonatkozó regionális előrejelzésében. A pénzügyi intézmény szerint a tagállamok „összehangolt pénzügyi válaszára lehet szükség”, miközben veszélyt jelent a kereskedelmi protekcionizmus, a kaotikus brexit lehetősége és a geopolitika.

A képet árnyalja, hogy friss adatok szerint az eurózóna gazdasága ellenállóbb, mint gondolták. Ebbe részben besegít a francia gazdaság dinamikus bővülése. Úgy tűnik, Emmanuel Macron elnök népszerűtlen reformjai – gazdasági értelemben – kezdik meghozni gyümölcseiket. Az egyik ilyen, hogy

növekedés szempontjából Európa második gazdasága megelőzte az elsőt.

A francia munkahelyteremtés üteme olyan dinamikus, hogy a nemzeti bank vezető közgazdásza, Olivier Garnier „figyelemre méltónak” nevezte. „A munkaerőpiac kulcsfontosságú a gazdaság összes rétege számára” – erősítette meg Florian Hense, a Berenberg európai ügyekkel foglalkozó közgazdásza.

A térség gazdasági motorja és első számú exportgazdasága, amelytől sok közép-európai állam is függ, Németország, amely az elmúlt negyedévben papíron már recesszióban volt és mindezt a munkaerőpiac visszaesése kísérte.

Macron és a francia gazdaság sikere azt jelenti, hogy a francia elnöknek megnőtt a politikai tőkéje és nagyobb elszántsággal próbálhatja megvalósítani elképzeléseit. Ezek közé tartozik a hangsúlyosabb iparpolitika és olyan nagy európai cégek létrehozása, amelyek az amerikai és kínai vállalatok riválisai lehetnek. Mint az Al-Jazeera megjegyezte, Párizsban már akkor az önbizalom, hogy néha ki-ki oktatják a németeket a saját pénzügypolitikájuk kérdéseiben.

Elemzők azonban figyelmeztetnek, hogy az optimista franciáknak még van hová fejlődniük a németekkel szemben. A francia közalkalmazotti szektor például az állami kiadások 56 százalékát viszi, míg Németországban ez 45 százalék. Bár esik a munkanélküliség, de a ráta még mindig a duplája a német aránynak.

Visszatérve az IMF figyelmeztetésére, Olaf Scholz német pénzügyminiszter azzal válaszolt, hogy szerinte nincs szükség gazdaságélénkítő csomagra a megtorpant növekedés meglódítására.

„Megvan a képességünk, hogy fellépjünk, ha tényleg válság van, de ma nem látunk és nem is várunk válságot”

– mondta egy rendezvényen.

Az IMF szerint viszont gyülekeznek a sötét felhők. Ezek egyike a még mindig lehetséges kaotikus brexit, ami évi fél százalékkal vetné vissza az európai gazdaság növekedését. A kereskedelmi és ipari szektorok gyengélkedése pedig gyorsabban terjedhet át a szolgáltatási szférára, mint sokan gondolják. Emellett sok országban túlárazott az ingatlanpiac – figyelmeztet az IMF.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×