eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Alkotmánymódosítással küzdenének az extrém állapotok ellen

Rendkívüli a szárazság Csehországban, a terméshozam is megsínyli.

Extrém szárazság van Csehországban, mely a szakemberek szerint az ország több mint felét sújtja, így a terméshozamra is hatással van. Egyes politikusok alkotmánymódosítással küzdenének a szárazság ellen, de a kormány egyelőre elutasítja ezeket a törekvéseket. Szlovákiában ugyancsak terméskiesést okozhat a csapadékmentes időjárás.

A víz- és a föld védelméről szóló alkotmánymódosító javaslatot már a polgármesterek, a néppártiak és a kommunisták is összeállítottak. A cseh kormány két javaslatot már elvetett, és a harmadik esetében sincs nagy esély az elfogadásra. Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszter úgy véli,

párbeszédet kell folytatni arról, hogy módosítsák az alkotmányt vagy szigorítsák a víz védelméről szóló törvényt.

A kormány szakmai párbeszédet szorgalmaz, mert az alkotmány módosítása további kapcsolódó törvények módosításával jár, ezért a jogi egyetemtől szakmai elemzést kért a témával kapcsolatban.

A kommunista párt képviselői például olyan módosítást javasoltak, mely elismerné, hogy a természeti források az állam tulajdonát képezik. A törvényalkotók viszont úgy gondolják, ez azt jelentené, hogy a kormánynak kellene a felelősséget vállalnia az árvizekért vagy a vízerózióért.

"Júniusban mindössze 18 milliméter csapadék esett, reméljük, hogy az aratás után jön majd az eső" – ezt már Andrej Kráľ, az egyik szlovákiai mezőgazdasági szövetkezet agronómusa mondta, mert

Szlovákiában sem rózsásabb a helyzet, mint a cseheknél.

A szlovák gazdák szerint az idei termésre is befolyással van a szárazság, bár azt mondják, egyelőre még korai lenne megsaccolni, hogy az esőmentes június okozott-e akkora károkat a termésben, mint két évvel ezelőtt. 2017-ben Szlovákia nyugati és déli régióiban több mezőgazdasági szövetkezet is a várható terméshozam negyedét érte csupán el. Az állam akkor 17 millió euróval kárpótolta a gazdákat.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara egyelőre nem készített országos statisztikát, ezért nehéz megsaccolni, melyik régióban mekkora lesz a gazdák vesztesége a száraz június miatt. Pavol Faško éghajlatkutató szerint a változó légáramlatok miatt maradt el az égi áldás.

"A nyugatról az Atlanti-óceán felől Európa belsejébe érkező nedvesebb légtömegek áramlásában változás tapasztalható, nem úgy működik, ahogy kellene"

– jegyezte meg a klímatológus, aki szerint emiatt válik egyre szélsőségesebbé az időjárás. A hirtelen jövő intenzív viharokat aszályos időszak követi, melyet a gazdák is megsínylenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×