INFORÁDIÓ 
2019. november 13. szerda
Szilvia

deutsche bank

bank

kirúgás

elbocsátás

Frankfurt, 2018. április 9. A Deutsche Bank székháza Frankfurtban 2018. április 9-én. Az előző nap az igazgatótanács Christian Sewinget választotta vezérigazgatóvá John Cryan helyébe. (MTI/EPA/Armando Babani)

Világkatasztrófa a Deutsche Banknál, kis borítékokban érkezett

Alig mutatta be gyökeres átalakítási tervét, máris megkezdte 18 ezer dolgozó elbocsájtását a Deutsche Bank. A globális befektetési bank több európai, amerikai és ázsiai irodájában hétfőn reggel indult a tizedelés, sok dolgozó egy borítékot és esetleg egy taxit kapott haza.

Húsz év után radikális változásra szánta el magát a globális bankóriás, a Deutsche Bank: a vezetés elismerte, hogy nem sikerült a cégnek felküzdeni magát a tőzsdei kereskedés élvonalába, ezért most bezárják a részvénypiaci részleget, csökkentik a kötvénypiaci létszámot és a valutakereskedelmet is.

Először Sydneyben és Hong Kongban kérették be a dolgozókat, hogy közöljék velük: megszűnt az állásuk. Nem sokkal később már meg is jelentek az utcán egy, a bank logóját viselő borítékkal, volt, aki gyorsan, taxival távozott.

A hírt Christian Sewing a bank vezérigazgatója jelentette be még vasárnap.

„Őszintének kell lennünk magunkkal, hogy miben vagyunk erősek és miben nem” – mondta. A bejelentéssel kezdetét vette a 18 ezer munkahely bezárásával járó, már korábban említett program, és a hír nyomán négy és fél százalékkal estek a bank részvényei.

New Yorkban az étkezdébe tereltek többszáz dolgozót, akikkel közölték, hogy elbocsájtották őket.

Többen elmondták, hogy a döntésre már hetek óta számítottak.

Volt, akit azonnali hatállyal hazaküldtek, mások segítenek a bank tőzsdei ágának felszámolásában.

A londoni székházban is masszív elbocsájtási hullám indult, és itt is borítékkal a kezükben jelentek meg a dolgozók az utcán.

„Ma reggel rúgtak ki. Volt egy nagyon gyors gyűlés és annyi” – mesélte egy informatikai dolgozó.

Egy menedzser azt mesélte, hogy behívták, elbocsájtották és megkérték, hogy takarítsa le az asztalát és távozzon. „Furcsa, mert amin dolgoztam, az kihat a portfólióra, és nem tudom, mit csinálnak majd vele” – mondta.

Az ajtóban nem sokan akartak válaszolni a médiának, de a közeli Balls Brothers pubban már beszédesebb volt néhány dolgozó – írta a Reuters. „Kirúgtak, hova máshova mehetnék? – mondta egyikük.

Az elbocsátott brókerek helyzetét nem javítja, hogy a tőzsdei ágazatban nehéz lesz új állást találni, mert az új szabályozás megdrágította a tevékenységet és 7-8 százalékkal veti vissza a bevételeket.

Bár a Deutsche Bank régiókra bontva nem közölte az elbocsájtási adatokat, annyi világos volt, hogy a londoni és New York-i irodák szenvedik el a legnagyobb emberveszteségeket.

2008 óta, amikor a Lehman Brothers 26 ezer dolgozója találta az utcán magát,

ez a legnagyobb mértékű elbocsájtás.

Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Kapcsolódó hang

Utcára küldte dolgozóit a globális bank
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018