eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ellenzéki tüntetők a kormány lemondását követelik a georgiai parlament tbiliszi épülete előtt 2019. június 20-án. A tüntetők megpróbálták megostromolni az épületet. A felirat jelentése: állítsátok meg Oroszországot!
Nyitókép: MTI/AP/Sah Ajvazov

Megharagudott Putyin, és ez dollármilliárdokba kerülhet Grúziának

Grúzia akár 300 millió dollárt is veszíthet az orosz turisták elmaradásával. A két szomszédos ország között egy orosz parlamenti delegáció vizitje, az azt kísérő tüntetések, majd Vlagyimir Putyin repülési tilalma élezte ki ismét a feszültséget.

A kaukázusi Grúziának vagy ahogy az utóbbi időben hívják, Georgiának a külföldi turizmus az egyik fő bevételi forrása. A kutya-macska barátsággal kísért közös történelem ellenére eddig a turisták jelentős része orosz állampolgár volt, de ez most megváltozhat a Putyin orosz elnök által bevezetett repülési tilalommal.

Azt követően, hogy egy orosz parlamenti delegáció látogatása nyomán a Moszkva és az oligarchák befolyását hevesen bíráló és napokon át tartó tömegtüntetéseket tartottak Tbilisziben, az orosz elnök közölte:

július 8-tól már nem repülhetnek az orosz turistákat szállító gépek a szomszédos országba, sőt, a Grúziába irányuló teljes orosz légi forgalom leáll.

A kormánypárti orosz média szerint az orosz látogatók féltik a biztonságukat. Más médiumok találtak olyan turistákat, akik nem félnek.

Bármi is legyen az igazság, a grúz hatóságoknak most azon fő a feje, hogy hogyan tömjék ki az államkasszában várhatóan keletkező lyukat.

A Globális Utazási és Turisztikai Tanács (WTTC) adatai szerint az idegenforgalom közvetlenül a grúz GDP több, mint hét és fél százalékát adja és az összes munkahely közel egynegyede a turizmushoz kötődik. A látogatók tavaly összesen 3,5 milliárd dollárt költöttek el.

2018-ban ez közel 520 ezer munkahelyet jelentett. Az orosz embargó azért fájhat, mert a tavalyi közel kilencmillió látogatóból közel másfél millió Oroszországból érkezett. Ráadásul az oroszok egy növekvő piaci szegmenst jelentettek, mert 2017 és 2018 között közel negyedével nőtt a számuk.

A grúzok egyik ötlete az oroszok kiesésére az, hogy a barátinak számító Ukrajna állampolgárait célozzák meg és évi 400 ezerre növelik az ukrán látogatók számát – legalábbis ezt mondta Gela Dumbadze, kijevi grúz nagykövet. A jelenlegi ukrán turisták száma 170 ezer – jegyezte meg a Lenta orosz hírportál.

"Szeretném aláhúzni, hogy Grúzia teljesen biztonságos ország, az ukrán turistákat Grúziában mindig különösen kedvesen és széles mosollyal fogadják"

– mondta. Arról is beszélt, hogy felhívja a grúz turisztikai hatóságokat és szállodatulajdonosokat: vezessenek be kedvezményes tarifákat az ukrán látogatók számára. Majd megemlítette: hazájában már felújították a hagyományt: a vendégeket egy üveg borral fogadják.

Közben az orosz kormánypárti média azzal üzenget a grúzoknak, hogy arról cikkezik: "a szomszédoknak ajándékozták" az orosz turistákat, akik Grúzia helyett más közeli köztársaságokat választanak majd.

Grúzia egyébként egyre felkapottabb – az útikönyveiről ismert befolyásos brit Lonely Planet például 2018-ban a világ 10 legjobb desztinációja közé sorolta, megjegyezve, hogy egyre jobban fejlődik a turisztikai infrastruktúrája. Hosszútávon tehát nem biztos, hogy a grúzok veszítenek, de az oroszokkal fenntartott történelmi-kulturális kötelékek tovább lazulhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×