INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

grúzia

oroszország

turizmus

repülési tilalom

vlagyimir putyin

Ellenzéki tüntetők a kormány lemondását követelik a georgiai parlament tbiliszi épülete előtt 2019. június 20-án. A tüntetők megpróbálták megostromolni az épületet. A felirat jelentése: állítsátok meg Oroszországot!

Megharagudott Putyin, és ez dollármilliárdokba kerülhet Grúziának

Grúzia akár 300 millió dollárt is veszíthet az orosz turisták elmaradásával. A két szomszédos ország között egy orosz parlamenti delegáció vizitje, az azt kísérő tüntetések, majd Vlagyimir Putyin repülési tilalma élezte ki ismét a feszültséget.

A kaukázusi Grúziának vagy ahogy az utóbbi időben hívják, Georgiának a külföldi turizmus az egyik fő bevételi forrása. A kutya-macska barátsággal kísért közös történelem ellenére eddig a turisták jelentős része orosz állampolgár volt, de ez most megváltozhat a Putyin orosz elnök által bevezetett repülési tilalommal.

Azt követően, hogy egy orosz parlamenti delegáció látogatása nyomán a Moszkva és az oligarchák befolyását hevesen bíráló és napokon át tartó tömegtüntetéseket tartottak Tbilisziben, az orosz elnök közölte:

július 8-tól már nem repülhetnek az orosz turistákat szállító gépek a szomszédos országba, sőt, a Grúziába irányuló teljes orosz légi forgalom leáll.

A kormánypárti orosz média szerint az orosz látogatók féltik a biztonságukat. Más médiumok találtak olyan turistákat, akik nem félnek.

Bármi is legyen az igazság, a grúz hatóságoknak most azon fő a feje, hogy hogyan tömjék ki az államkasszában várhatóan keletkező lyukat.

A Globális Utazási és Turisztikai Tanács (WTTC) adatai szerint az idegenforgalom közvetlenül a grúz GDP több, mint hét és fél százalékát adja és az összes munkahely közel egynegyede a turizmushoz kötődik. A látogatók tavaly összesen 3,5 milliárd dollárt költöttek el.

2018-ban ez közel 520 ezer munkahelyet jelentett. Az orosz embargó azért fájhat, mert a tavalyi közel kilencmillió látogatóból közel másfél millió Oroszországból érkezett. Ráadásul az oroszok egy növekvő piaci szegmenst jelentettek, mert 2017 és 2018 között közel negyedével nőtt a számuk.

A grúzok egyik ötlete az oroszok kiesésére az, hogy a barátinak számító Ukrajna állampolgárait célozzák meg és évi 400 ezerre növelik az ukrán látogatók számát – legalábbis ezt mondta Gela Dumbadze, kijevi grúz nagykövet. A jelenlegi ukrán turisták száma 170 ezer – jegyezte meg a Lenta orosz hírportál.

"Szeretném aláhúzni, hogy Grúzia teljesen biztonságos ország, az ukrán turistákat Grúziában mindig különösen kedvesen és széles mosollyal fogadják"

– mondta. Arról is beszélt, hogy felhívja a grúz turisztikai hatóságokat és szállodatulajdonosokat: vezessenek be kedvezményes tarifákat az ukrán látogatók számára. Majd megemlítette: hazájában már felújították a hagyományt: a vendégeket egy üveg borral fogadják.

Közben az orosz kormánypárti média azzal üzenget a grúzoknak, hogy arról cikkezik: "a szomszédoknak ajándékozták" az orosz turistákat, akik Grúzia helyett más közeli köztársaságokat választanak majd.

Grúzia egyébként egyre felkapottabb – az útikönyveiről ismert befolyásos brit Lonely Planet például 2018-ban a világ 10 legjobb desztinációja közé sorolta, megjegyezve, hogy egyre jobban fejlődik a turisztikai infrastruktúrája. Hosszútávon tehát nem biztos, hogy a grúzok veszítenek, de az oroszokkal fenntartott történelmi-kulturális kötelékek tovább lazulhatnak.

Nyitókép: MTI/AP/Sah Ajvazov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018