eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Nem nyugszik bele Brüsszel döntésébe a szlovák agrárminiszter

Csaknem minden tizedik EU-s termék csomagolása azonos, de minősége és összetétele más és más országonként. 19 országban megközelítőleg 1380 terméket vizsgáltak meg, de szakértők nem tudják egyértelműen kimondani: a kelet-közép-európai országokban kapható termékek rosszabbak lennének.

Az Európai Bizottság ismertette az összeurópai élelmiszerminőség-ellenőrzésének eredményeit, mely során az azonos csomagolású termékek közel harmadánál állapítottak meg kettős minőséget. Az ellenőrzést az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont végezte az EU 19 tagállamában. 1380 élelmiszer-ipari terméket vizsgáltak, ezek 9 százalékánál tapasztaltak eltérő összetételt, miközben a csomagolásuk teljesen azonos volt. További 22 százaléknyi terméknél hasonló csomagolás volt, de eltérő összetétel.

A kutatóközpont az általa kidolgozott módszertan alapján vizsgálta a termékeket, és egy átlagos európai állampolgár mindennapi bevásárlása alapján választották ki az árut. A bevásárlókosárba száraz keksz, kenővaj, friss sajt és tésztaszósz került. A vásárolt termékek felének összetétele rendben volt; azonos vagy kissé eltérő volt az összetételük és azonos a csomagolásuk. Ha különböző volt az összetételük, azt kiemelten tüntették fel.

Brüsszel az azonos márkanéven forgalmazott élelmiszerek kettős minőségét tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak tartja.

A kutatóközpont közzéteszi a vizsgálat eredményeit, és az adatok segítséget nyújtanak majd ahhoz, hogy hatékonyabban lépjenek fel a gyártók ellen. Ezen kívül az Európai Bizottság 1,3 millió eurót kíván adni a fogyasztóvédelmi szervezeteknek arra, hogy a módszertan alapján megállapíthassák, indokolt-e az egyes árufajtáknál tapasztalható eltérő összetétel. Az összefoglaló tanulmány legfontosabb következtetése, hogy

a politikusok által hangoztatott probléma a termékek 9 százalékát érinti,

és összességében nincs arra utaló jel, hogy a vizsgált országok közül egyes földrajzi területeket következetesen megkülönböztetnének a gyártók.

Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter szerint nyugtalanító, hogy az unió által megvizsgált élelmiszer-ipari termékek 31 százalékának összetételében jelentős különbség mutatkozott, miközben ez a csomagoláson nem volt feltüntetve.

"Egyértelmű, hogy az ilyen praktikák célja a vásárlók félrevezetése. További lépésekre van szükség, hogy

az ellenőrzés reprezentatív legyen, további országokat kell bevonni, és a csomagolások összehasonlítása mellett el kell végezni a termék összetételének elemzését,

továbbá fizikai, kémiai tulajdonságainak összehasonlítását" – jelentette ki a szlovák agrárminiszter.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy az uniós ellenőrzéshez nem csatlakozott például Ausztria, Németország és Olaszország, amelyek eltérő minőségű árut visznek be Szlovákiába és Csehországba is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×