eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Résztvevők órákkal a szlovák alkotmánybíróság székháza előtt tartott demonstráción Kassán 2013. szeptember 1-jén. Magyarok és szlovákok együtt tüntettek, miután a taláros testület két éve halogatja a döntést a szlovák parlament több mint 40 képviselője által aláírt állampolgársági beadvány ügyében.
Nyitókép: Résztvevők órákkal a szlovák alkotmánybíróság székháza előtt tartott demonstráción Kassán 2013. szeptember 1-jén. Magyarok és szlovákok együtt tüntettek, miután a taláros testület halogatta a döntést a szlovák parlament több mint 40 képviselője által aláírt állampolgársági beadvány ügyében. MTI Fotó: Vajda János

Kilenc év alatt 2831-en vesztették el a szlovák állampolgárságukat

A legfrissebb adatok szerint legtöbben – szám szerint 666-an – a cseh állampolgárság megszerzése miatt vesztették el a szlovákot. Őket követik a német, az osztrák, a brit, az amerikai, majd csupán hatodikként a sorban a magyar állampolgárrá válók.

Szlovákiában az első Fico-kormány által 2010-ben elfogadott, vitatott állampolgársági törvény eddig 2831 embert fosztott meg szlovák útlevelétől.

A pozsonyi parlament a könnyített honosítást szabályozó magyar állampolgársági törvényre reagálva fogadta el a jogszabályt, amely tiltja a kettős állampolgárságot a szlovák állampolgárok számára.

A rendelkezés értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A szlovák belügyminisztérium által vasárnap kiadott adatok alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el eddig legtöbben, egészen pontosan 666-an a szlovák útlevelüket. A német állampolgárságot felvevők 652-en, az osztrákot 437-en, a britet 317-en, és az amerikait 138-an voltak. A magyar állampolgárságot felvevők és így a szlováktól megfosztottak száma 114. A legutóbbi adatismertetés során az amerikai és a magyar állampolgárságért folyamodók száma megegyezett. Mára viszont Amerika e tekintetben megelőzte Magyarországot az addig csak szlovák állampolgárként nyilvántartottak körében.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak annak enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel.

A jelenleg érvényben lévő állampolgársági törvényt az Alkotmánybíróság is felülvizsgálta, ám képtelen volt eldönteni, hogy az ellenkezik-e az alkotmánnyal, vagy sem.

A belügyminisztérium az általa korábban beharangozott jogszabály-módosítást azóta sem terjesztette a parlament elé, s jelenleg nem is készül azt módosítani. Bugár Béla a szlovák-magyar vegyespárt, a Híd elnöke még korábban bejelentette, hogy ebben a ciklusban már ők sem terjesztik be a sokat vitatott jogszabály módosítását.

2015 februárjától érvényes az a belügyminisztériumi rendelet, amelynek értelmében külön indokok alapján megkapható vagy visszakapható az állampolgárság. Ez a rendelet lehetővé teszi, hogy azok a volt szlovák állampolgárok, akik 1993. január 1-je után veszítették el a szlovák állampolgárságukat, kérelmezhessék annak visszaadását. E rendelet alapján eddig 827-en kérvényezték szlovák állampolgárságuk visszaszerzését, s közülük 722-en vissza is kapták azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×