INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

szlovákia

ausztria

élelmiszer

kettős termékminőség

Vásárlók a Tesco Extra Váci úti áruházában, a finompékáru osztályon 2012. október 5-én.

Kemény fellépés a fogyasztók átverése ellen

Szlovákia továbbra is keményen fel fog lépni a kettős áruminőséggel dolgozó gyártók ellen. Gabriela Matečna szlovák földművelésügyi miniszter azt mondta, nem fogja hagyni, hogy az Európai Unió valamelyik tagországa megpróbálja ezt a problémát a szőnyeg alá söpörni.

A szlovák agrártárca vezetője közölte, sikerült megakadályozni Ausztria azon igyekezetét, hogy a készülő uniós fogyasztóvédelmi jogszabálytervezetből a tisztességtelen kereskedelmi módszerek felsorolásánál kihagyják a kettős minőség büntethetőségét. Gabriela Matečná annak érdekében, hogy a kettős áruminőség visszakerüljön a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé, felvette a kapcsolatot a román földművelésügyi miniszterrel – januártól ugyanis Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét –, valamint Věra Jourová fogyasztópolitikáért felelős uniós biztossal is.

Matečná elmondta, Jourovával megvitatták, hogy áll a kettős áruminőséget büntető jogszabály előkészítése. A biztos korábban többször is hangoztatta, hogy az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi. A soros uniós elnöki posztot tavaly betöltő Ausztria ennek ellenére nem büntette volna a különböző minőségű, de ugyanazon név alatt forgalomba hozott élelmiszerek gyártóit. A szlovák miniszter ezzel kapcsolatban már tavaly figyelmeztetett, hogy a nagy élelmiszeripari multik lobbiját sejti a háttérben.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által elvégzett tesztek első hivatalos eredményeit Matečná szerint az első negyedév végén tehetik közzé. Ezek azt vizsgálták, valóban gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak-e a kelet-európai országok legtöbbjében, mint nyugaton. „Egyszer és mindenkorra megismétlem, hogy amíg én leszek a földművelésügyi miniszter, és a Szlovák Nemzeti Párt alá tartozik ez a tárca,

mindig a fogyasztók érdekeit fogom képviselni. Nemcsak a szlovákiai fogyasztókét, hanem minden európai fogyasztóét, akit érint a kettős áruminőség”

– fogalmazott Matečná.

Hozzátette, határozottan elutasítja, hogy Szlovákia az unió ételhulladék-tárolója legyen, hogy a multinacionális vállalatcsoportok a szlovák fogyasztókon gazdagodjanak meg, és hogy az alacsonyabb minőségű árukat itt drágábban adják el, mint nyugaton. „A szlovák fogyasztót azonos jogok illetik meg a közös európai piacon, mint a németet vagy az osztrákot” – mondta a szlovák agrárminiszter.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018