eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tűzoltók kutatnak az áldozatok után a brazíliai Brumadinho település közelében történt gátszakadás helyszínén 2019. január 27-én. Két nappal korábban a Vale SA vállalat vasércbányájánál átszakadt egy zagytározó gát. A katasztrófának legkevesebb 58 halálos áldozata van, mintegy 300 embert eltűntként tartanak számon. Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó 1 millió köbméter iszapot tárolt. A Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelője és vasexportőre.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Életüket kockáztatva kutatnak rokonaik után a brazil iszapkatasztrófa helyszínén élők

Tovább tart a mentés a brazíliai gátkatasztrófa után. Egy bányacég zagytározójának átszakadása nyomán legkevesebb hatvanan vesztették életüket, több, mint háromszázan eltűntek.

Tovább tart a mentés a brazíliai gátkatasztrófa után. A helyi lakosok dacolva az evakuálási felszólítással szeretteiket keresik. Annak ellenére, hogy háromezer embert szólítottak fel a távozásra, a brazíliai Minais Gerias szövetségi állam Brumandinho falujában tovább folyik a kutatás egy sokkoló katasztrófa túlélői után.

A Vale bányavállalat zagytározó gátjának átszakadása több tucat ember életét oltotta ki – és valószínűleg további halottakat találnak, mert még mindig több, mint 300 embert tartanak számon eltűntként. A hatóságok azután adták parancsba a környék kiürítését, hogy felmerült a lehetőség: egy másik gát is átszakad és további iszap zúdul a településre.

A lakosok azonban megmakacsolták magukat:

Láttam, hogy öt embert élve húztak ki, majd találtak két halottat. Biztos, hogy többen vannak még

- mondta tudósítóknak Joao Ferreira, aki saját háza romjai alatt kutatott túlélők után.

A közelben vörös színű, iszapos víz folyt a folyómederben, arra utalva, hogy a pénteki tragédia után újabb gát szakadhat át. Emiatt a hatóságok vasárnap hivatalosan felfüggesztették a mentőakciót – írta a Financial Times című brit lap.

A helyi lakosok mellett a kivezényelt tűzoltók is azon a véleményen voltak, hogy találhatnak még túlélőket. A mentőakcióhoz mintegy 130 izraeli katona is csatlakozott, hogy egyebek közt helymeghatározó eszközökkel, víz alatti radarokkal és drónokkal segítsenek az eltűntek utáni kutatásban. Benjamin Netanjahu kormányfő, Jair Bolsonaro jobboldali elnök szövetségese küldte őket.

Vasárnap hajnalban szirénák ébresztették a környéken élőket, és adták tudtukra, hogy hátra kell hagyniuk otthonaikat, voltak azonban, akik nem tettek eleget a felhívásnak.

Brazíliában nem először fordult elő ilyen sokkoló baleset. Nem egészen négy éve 19 ember halt meg egy hasonló katasztrófában.

Akkor egy vasércbánya zagytározója szakadt át és öntötte el több millió tonna iszappal Mariana várost. A bányában szintén a Vale nevű cég volt érdekelt, résztulajdonosként egy brit-ausztrál vállalat mellett.

Tavaly egy brazil kongresszusi vizsgálat megállapította, hogy az ország több, mint 24 ezer gátjának csak 3 százalékát vizsgálják meg évente. Három és félezer közülük, kockázatot jelent, míg 723 nagy valószínűséggel komoly kárt okozhat.

Minas Gerais állam a bányászatból él, még a neve is azt jelenti: általános bányák. A helyi kormányzó az utóbbi évek gazdasági bajai nyomán és Bolsonarót követve közölte, hogy "rendet tesz az államban".

Brazil bíróságok a Vale bányacég vagyonának mintegy hárommilliárd dollárnyi részét zárolták, a pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

A helyi szövetségi állam emellett 26, az országos környezetvédelmi ügynökség pedig 66 millió dolláros bírságot szabott ki a cégre. Amerikai ügyvédek közben csoportos kártérítési pereket akarnak indítani. Maga a vállalat úgy fogalmazott: hatalmas tragédia történt, ami teljességgel meglepte őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×