INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

norman stone

magyarország

könyv

london

Az Országház esti díszkivilágításban 2017. november 28-án.

Kalandos életű brit történész írt könyvet Magyarországról

A londoni Magyar Kulturális Központban mutatták be csütörtök este Norman Stone történészprofesszor Hungary, azaz Magyarország című új könyvét. A könyvbemutatót Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet nyitotta meg, majd a szerző mondta el, hogyan került érdeklődése középpontjába a magyar történelem.

Norman Stone professzor fényes karriert futott be Oxford és Cambridge egyetemein, Margaret Thatcher miniszterelnök tanácsadója volt, majd Törökországban lett az európai történelem tanára. Nyugalomba vonulva úgy határozott, hogy Magyarországon telepszik le, most Budapesten él, onnan érkezett új könyve bemutatójára.

A kötet címlapján az áll, hogy Magyarország rövid történetét tartja kezében az olvasó, de a könyv 270-oldalas, valójában nemzetünk őstörténetét csak vázlatosan említi. A korszakok részletezését és elemzését az abszolutizmus időszakával kezdi, majd az 1867 és 1914 közötti éveket taglalja, hosszú fejezetet szán az első világháborúnak és az azt követő forradalomnak. Rátér a Horthy-korszakra, az 1945-ös kommunista hatalomátvételre, 1956-ra, a Kádár nevével jelzett periódusra és végül az 1990 óta eltelt idők bemutatására. Mindezt hatalmas tárgyismeret birtokában, de a tőle megszokott színes és kiváló egyéni megfigyeléseket felvillantó stílusban.

Norman Stone több mint ötven éve foglalkozik a magyar történelemmel.

Egyetemistaként a Habsburg-monarchia felépítménye volt a témája, s 1962-ben közös brit-magyar ösztöndíjjal Budapesten kutatott. Mint említi, fővárosunk épületei még magukon viselték az ostrom és az ötvenhatos forradalom nyomait, a vár még romokban hevert. A fiatalember a debreceni egyetemen a magyar nyelvvel ismerkedett.

1964-ben egy ismerőse menyasszonyának Ausztriába csempészésében segédkezett, lebuktak. A fiatalember három hónapot töltött magyar börtönben. Cellatársa egy erdélyi cigány bűnöző volt, mint mondja, tőle tanult meg igazán magyarul. Ez után következtek Norman Stone cambridge-i évei. A kommunizmus bukása után egyre többet járt Magyarországon, egyre többet tudott meg a magyarság jellegéről.

Mint említi, az ország Trianon óta a kisebbek közé tartozik, de mérete és egyedülálló nyelve ellenére, ezernyi érdekességgel szolgál azoknak, akik tanulmányozzák a történetét és kultúráját.

Nyitókép: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018