INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

donald trump

németország

emmanuel macron

angela merkel

Emmanuel Macron francia elnök Angela Merkel német kancellár lábára teszi a kezét, mellettük Donald Trump amerikai elnök és a felesége, Melania Trump az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen a párizsi diadalívnél 2018. november 11-én.

Nevetségesen igazságtalan helyzetről beszélt Donald Trump

Ismét hevesen bírálta NATO-szövetségeseit Donald Trump. Az amerikai elnök hétvégi, franciaországi útja után nyilvánult meg és szavait úgy is lehet értelmezni, - bár nehezen lehet elhinni - hogy Washington kilépne a szövetségből.

Donald Trump továbbra sem elégedett NATO-szövetségeseivel. Azt követően, hogy a héten kölcsönösen gúnyolódtak egymáson Macron francia elnökkel és bizarr módon az időjárás miatt lemondta, hogy meglátogasson egy Párizstól távol eső katonai temetőt, Washingtonból szólt be az európaiaknak. (A francia főváros közelében fekvő amerikai temetőbe ugyanakkor ellátogatott az elnök).

Mint a Twitteren megjegyezte: Amerikát igazságtalanul kezelik az EU-s NATO szövetségesek: míg többet exportálnak oda, mint amennyit importálnak amerikai cégektől – addig nem költenek eleget a védelemre és a számla nagy részét az Egyesült Államok állja.

„HATALMAS részét fizetjük más országok katonai védelmének, miközben az a megtiszteltetés ér, hogy többszáz milliárd dollárt veszítünk velük szemben a kereskedelemben”

– írta.

Trump közgazdászok szerint kissé leegyszerűsítve az ördögtől valónak tartja, ha Amerikának kereskedelmi deficitje van más országgal szemben, pedig ez csak arra utalhat, hogy az amerikai gazdaság olyan erős, hogy többet tud vásárolni az adott országtól, mint az az Egyesült Államoktól.

Donald Trump arról is beszélt, hogy ez a helyzet „nevetségesen igazságtalan” és nem folytatódhat.

Ezzel párhuzamosan Emmanuel Macron francia elnök és most már Angela Merkel német kancellár is közös, európai hadsereg felállítását sürgette – ami Macron szerint még Amerikától is megvédené a kontinenst. Trump ezt különösen sérelmezte. A NATO szövetségesek közül az Egyesült Államok költi a legtöbbet GDP-arányosan és nominálisan is katonai kiadásokra és Trump azt követeli a többiektől, hogy ne csak a korábban beígért és fokozatos az éves GDP 2 százalékára emeljék katonai költségeiket, hanem azonnal már 4 százalékra.

Az adatot többféleképp lehet értelmezni – például Görögország kiadásai elérik a korábban beígért 2 százalékot, de a legtöbb pénz katonai nyugdíjakra megy el. Ha pedig a legújabb NATO-tag, Montenegro 2 százalékot költ, akkor az 95 millió dollárt jelent, ami még egyetlen F-35-ös harci gép megvételére sem elég – jegyzi meg a Military Times című katonai szaklap.

Trump még sokkoló módon azt is meglebegtette, hogy hazája csak „deficitet és veszteséget” kap a szövetségekből: „itt az ideje, hogy ezek a gazdag országok vagy fizessenek az Egyesült Államoknak a védelemért vagy maguk védjék meg magukat... a kereskedelem legyen szabad és igazságos!” – írta az Egyesült Államok elnöke.

Nyitókép: MTI/AP/Francois Mori
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018