eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Beázik a német parlament

Vödröt vettek a képviselőknek az állami költségvetésből, mert ha elered az eső, csöpög a víz a mennyezetről.

Berlinben a törvényhozók ugyan elsődleges feladatuknak az ország kormányzásában való aktív részvételt tekintik, de egyre többször foglalkoznak az üléseknek és hivatalaiknak otthont adó épületek állagával. Csupán a parlamenti ülések színhelye, az egykori Reichstag, azaz a birodalmi gyűlés épülete nem okoz még gondot a képviselőknek.

A Reichstagénál is nagyobb belső térrel rendelkező Jakob-Kaiser Házban található 1745 irodahelyiség a képviselők hivatali irodája, azonban a felső emeleten dolgozók életét igencsak megkeseríti, ha esik az eső, mert a tető beázik és a mennyezetről csöpög az esővíz, ezért – természetesen állami költségvetésből – az érintett képviselőknek vödröket bocsátottak a rendelkezésére, hogy legalább a szőnyegpadló ne hólyagsodjon fel.

Azonban Berlinben nemcsak felülről fenyeget veszély törvényhozási épületet, hanem alulról, a talajvíz felől is,

mert a már az első világháború idején a nők egyenjogúságáért küzdő és még az egykori nyugatnémet képviselőházban is magas tisztséget betöltő Marie-Elisabeth-Lüdersről elnevezett parlamenti szárnyba a pincéken keresztül hatolt be a víz és így kizárt, hogy jelenlegi állapotában, a többszöri halasztás után végre átadhassák rendeltetésének.

Wolfgand Kubicki, a parlament alelnöke elmondta, hogy a 10 évvel ezelőtt eldöntött terv kivitelezésével az állami építésügyi hivatalt bízták meg, amelyről azonban szerinte köztudott, hogy

az eredeti határidők semmibevételével és a költségkeret nem egyszer 50 százalékos túllépésével végzi feladatát.

Utalt arra is, hogy a kívülről igencsak tetszetős üvegpalotának is beillő Marie-Elisabeth-Lüders Házat már hat évvel ezelőtt át kellett volna adni, de erre még most sincs remény, sőt – mint Wolfgang Kubicki fogalmazott – a költségvetés jobban járna, ha nem szánná rá magát az eddig is több, mint 200 millió eurót felemésztő épület renoválására, mert a talajvíz rendületlenül szivárog a pincéken át a tartófalakba is, következésképpen olcsóbb lenne a bontás, és új vállalkozó megbízásával egy teljesen új parlamenti részleg létesítése.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×