eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Matteo Salvini olasz belügyminiszter (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Felháborodtak a franciák a reklámon, amelyben Orbán Viktor is szerepel

Jobb- és baloldalon egyaránt tiltakozást váltott ki Franciaországban az a kormány megbízásából készült kampányklip, amely a „populizmus veszélyével”, illetve Matteo Salvinivel és Orbán Viktorral riogatja a francia választókat.

Az alig egy hete a világhálóra felkerült félperces videó célja elvileg az, hogy mozgósítsa a franciákat a jövő májusi európai parlamenti választásokra. A jobb- és a baloldali ellenzék azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány két demokratikusan megválasztott politikussal, az olasz Liga vezetőjével, Matteo Salvini belügyminiszterrel és Orbán Viktor magyar kormányfővel ijesztegeti a választókat.

Az említett politikusokat kétszer játsszák be a klipben, elemzők szerint „pánikkeltő” zenei aláfestéssel. Matteo Salvini egy nagygyűlésen látható, amint köszönetet mond választóinak, a bevágásból annyi hallható, hogy „grazie”, azaz köszönöm, Orbán Viktor pedig azt mondja: „hajrá, Magyarország!”.

Mindkét bevágás után egy kérdés: „Európa: egység vagy megosztottság?” olvasható a klipben, amely a

bírálók szerint egyértelműen azt üzeni a választóknak, hogy a két vezető, és csakis a két említett vezető osztja meg Európát.

A francia jobb és baloldali ellenzék szerint Emmanuel Macron az úgynevezett populisták és az általa vezetett politikai párt közötti választásra akarja leegyszerűsíteni a politikai vitát, az emberek legelemibb érzéseire, a félelemre apellálva.

A Republikánusok nevű jobboldali párt képviselői szerint félelemre nem lehet politikát építeni, miközben mások azt hangsúlyozzák, hogy a szóban forgó klip valójában nyílt állami propaganda. Ez utóbbi álláspontot képviselik a szocialisták is, akik úgy vélik, Macronnak nincs konkrét mondanivalója, ezért akar félelmet kelteni.

A jobboldali Talpra Franciaország nevű pártot vezető Nicolas-Dupont Aignan pedig egyenesen úgy fogalmazott: jövő májusban az emberek nem progresszisták és nacionalisták, hanem a brüsszeli oligarchia és a demokratikus nemzetek között fognak választani.

Más baloldali politikusok azt kifogásolják, hogy az ominózus klip az adófizetők pénzéből készült, miközben egyértelműen az államfő pártjának esélyeit igyekszik növelni,

ezért azt követelik, hogy ezt a kiadást számítsák be a Köztársaság Lendületben kampánykiadásaiba.

A jövő májusban esedékes uniós parlamenti választások kapcsán számos elemző már hónapok óta figyelmeztet a leegyszerűsítések veszélyére. Az egyik legérdekesebb írás ebben a témában a Le Figaro elismert külpolitikai újságírója, Renaud Girard tollából származik, aki szerint súlyos hiba Matteo Salvini, Orbán Viktor és a hozzájuk hasonló, az unió jelenlegi működését megváltoztatni akaró politikusok diabolizálása, mint ahogy súlyos hiba lenne Európát „kitenni a progresszisták / nacionalisták fekete dialektikájának”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×