INFORÁDIÓ 
2019. április 22. hétfő
Csilla, Noémi

japán

oroszország

abe sinzo

vlagyimir putyin

Vlagyivosztok, 2018. szeptember 10. Vlagyimir Putyin orosz elnököt (j) és Abe Sindzó japán miniszterelnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésük kezdetén Vlagyivosztokban 2018. szeptember 10-én. Putyin és Abe a szeptember 11-én kezdődő Keleti Gazdasági Fórumra érkezett  a városba. (MTI/AP pool/Kirill Kudrjavcev)

A megbékélés felé halad két nagyhatalom

Lesz-e hivatalos békekötés Japán és a Szovjetunió örökébe lépett Oroszország között? Erről is tárgyalt távol-keleti találkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnök Abe Sindzó japán kormányfővel.

„A tárgyalások a békeegyezmény felé haladnak” – mondta Vlagyivosztokban Abe Sindzó japán miniszterelnök, miután találkozott a házigazda Vlagyimir Putyinnal.

A Szovjetunió és jogutódja, Oroszország, valamint Japán a II. világháború vége óta nem kötött egymással békeszerződést a vitatott hovatartozású Kurill-szigetek miatt. Japánban a négy szigetet Északi területeknek nevezik.

A japán kormányfő az orosz kikötővárosban rendezett Keleti Gazdasági Fórumon járt, ahol azt is közölte: októberben Oroszországba látogat a Japán Védelmi Erők főparancsnoka.

Korábban Japánban aggodalmakat szült a regionális rivális, Kína meghívása a Szibériában és az ország keleti felében tartott masszív hadgyakorlatra.

A japán kormányfő, úgy tűnik, most elégedett lehet, mert sikerült eltérítenie Moszkvát a kizárólagos kínai orientációtól:

„új megközelítésünk megváltoztatja a japán-orosz együttműködést.

A jogi keretek megsértése nélkül megtesszük, amit lehet. Gyűjtjük a tapasztalatot, és haladunk a béke felé” – hangoztatta.

Abe Sindzo arról is beszélt, hogy rendezni akarja az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok sorsát és ehhez megkapta Putyin támogatását.

Közben a Japánt hagyományosan fenyegető Észak-Korea is segítséget kért. Kim Dzsong Un vezető azt mondta: számít Oroszország közbenjárására az országa ellen hozott nemzetközi szankciók enyhítésében. Erről az orosz parlament felsőházának elnökével folytatott találkozón beszélt.

Valentyina Matvijenko szerint az észak-koreai vezér megemlítette Moszkva növekvő szerepét a nemzetközi porondon. Arra is kitért, hogy az észak-koreai vezető „nagyon korrekt módon beszélt Trump amerikai elnökről, és hogy eltökélte az atomfegyverek leszerelését”.

A Vlagyivosztokban vendégeskedő japán kormányfő emellett megjegyezte: ha sikerül megoldani az elrabolt japán polgárok ügyét és a nukleáris rakéták körüli gondokat, akkor el lehet felejteni a múltat és normalizálni a diplomáciai viszonyt. „Ezt követően gazdasági segélyt is adhatunk nekik” - tette hozzá.

Nyitókép: MTI/AP pool/Kirill Kudrjavcev

Kapcsolódó hang

Sindzó és Putyin megbékélne
 


A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018