eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ulleung-sziget, 2018. július 18.A Shinil Group dél-koreai vállalat által 2018. július 17-én közreadott felvétel feltehetően a Dmitrij Donszkoj hajó roncsáról a dél-koreai Ulleung-sziget közelében, a Japán-tengerben, miután a tengerészeti és építőipari cég kutatócsoportja felfedezte a hajóroncsot. Az egykori cári orosz haditengerészet Balti Flottájába tartozó cirkáló az 1904-1905-ben vívott orosz-japán háborúban süllyedt el, a korabeli feljegyzések szerint hatalmas aranyrakománnyal a fedélzetén. (MTI/EPA/Shinil Group)
Nyitókép: -------------------

Orosz kincseket szállító elsüllyedt hajóra bukkanhattak

Egy koreai tengeri mentő cég egy mai értéken több, mint 100 milliárd dollárnyi aranyat szállító cári orosz hadihajót az dél-koreai partok közelében. A Dmitrij Donszkoj cirkálót az 1905-öt orosz-japán háború idején süllyeszthették el. Kérdés azonban: tényleg kincset rejt a hajó?

A Shinil Group nevű dél-koreai cég azt állítja, hogy megtalálta azt a 113 éve elsüllyesztett orosz hadihajót, amely több, mint 100 milliárd dollárnyi aranyat szállíthatott. A Dmitrij Donszkoj túlélte az 1905-ös orosz-japán háború egyik fontos ütközetét, a cusimai csatát, de a legénység elsüllyesztette, feltételezések szerint azért, hogy az orosz flotta aranytartaléka ne kerüljön az ellenség kezébe.

A kinézetében az októberi bolsevik forradalom ikonikus Auróra cirkálójára hasonlító Donszkojt 1885-ben bocsájtották vízre, és a csendes-óceáni vezénylés előtt a Földközi-tengeren és a Balti-tengeren teljesített szolgálatot.

A dél-koreai tengeri mentőcsoport videókat és fényképeket tett közzé felfedezéséről, köztük szerepel egy olyan kép is, amin kivehető a régi orosz betűtípussal írt Donszkoj felirat. A roncsot a dél-korai partoktól keletre fekvő Ulleungdo sziget közelében fedezték fel.

Az egyes állítások szerint 200 tonna aranyat szállító hajót az elmúlt száz évben több japán és dél-koreai cég is kereste, és már korábban is elhangzottak állítások arról, hogy felfedezték.

A Shinil nevű vállalat mostani bejelentése és kiadott videói olyan izgalmat okoztak, hogy a dél-koreai tőzsdén megugrott egyes részvények árfolyama, bár szakértők nem tudtak magyarázattal szolgálni. Például, a Jeil Steel Manufacturing nevű acélipari vállalat papírjai 30 százalékot lendültek felfelé, mielőtt a nyereség körülbelül felét elvesztették volna.

Közben nem mindenki hisz a szenzációs hírnek. A Donszkoj felfedezését már 18 évvel ezelőtt is bejelentették, de nem tudtak bizonyítékkal szolgálni róla.

Szergej Klimovszkij, a Szent Pétervári Központi Haditengerészeti Múzeum kutatásvezetője pedig azt mondta: nincs az archívumban fellelhető vagy tudományos bizonyíték arra, hogy a cirkáló valóban aranyat szállított volna.

„Időről időre felmerül ez a kérdés az arannyal megrakott orosz hadihajókról, de nem volt ilyen, a koreaiak csak a pénzüket vesztegetik”

– mondta a szakértő a Bloomberg hírügynökségnek.

Ennek ellenére egy orosz hagyományőrző csoport követelni kezdte, hogy a „jó szándék jeleként” az állítólagos kincset adják vissza Oroszországnak. A BBC közben arra utalt, hogy nem minden lehet tiszta a Shinil Group tengeri kutató cég körül, amely azt állítja, hogy az ő ténykedésük nyomán került meg a cirkáló.

Egy dél-koreai oldalt idézve megjegyzik, hogy a céget csak idén júniusban alapították, mindössze 100 ezer dollárnak megfelelő tőkével. A cég eddig még mindig nem kért jogot a hajóroncsok feltárási jogára az illetékes dél-koreai minisztériumtól – a szabályok szerint ha ezt megtenné, akkor be kéne fizetnie a roncs becsült értékének 10 százalékát – ami a mostani találgatások alapján akár több, mint 10 milliárd dollár is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×