INFORÁDIÓ 
2018. november 19. hétfő
Erzsébet

csehország

andrej babis

milos zeman

kormány

Nagyon személyeskedő és durva parlamenti vita Csehországban

Nagyon személyeskedő és durva parlamenti vita Csehországban

Éles, személyeskedő és 16 órán át tartó vitát követően késő éjjel bizalmat szavazott a cseh képviselőház Andrej Babiš kormányának.

A vita központi témáját a miniszterelnök állítólagos ügynökmúltja és az ellene indított büntetőeljárás képezte, de éles bírálat fogalmazódott meg annak kapcsán is, hogy az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt a kommunisták támogatásával fogja kormányozni az országot. A kormányprogramot végül 105 képviselő támogatta.

A cseh képviselőházban szerda délelőtt Miloš Zeman köztársasági elnök is felszólalt, hogy személyesen támogassa a Babiš-kormányt. Az elnök a politikai helyzetet nem elemezte, csak a programnyilatkozat egyes passzusait véleményezte. Értékelte, hogy a kormányprogram nagy hangsúlyt fordít a hosszútávú beruházásokra, ugyanakkor megjegyezte, hogy túl sok ember dolgozik az állami apparátusban.

„Az én kormányom alatt 80 ezer állami hivatalnok dolgozott, ma 150 ezren vannak” – fogalmazta meg bírálatát a cseh elnök.

Az államfőt követően maga a kormányfő dicsérte a programnyilatkozatot, amely hat pilléren alapszik. Ezek közül kiemelte a nyugdíjreformot, az állami digitalizációt és a biztonságpolitikát. „Aktívan részt fogunk venni Csehország érdekeinek megvédésében az unióban, akárcsak az európai érdekek védelmezésében a világban” – jegyezte meg Andrej Babiš.

Az elnöki és kormányfői felszólalást követően

elkezdődött a rendkívül indulatos, helyenként nagyon személyeskedő és durva parlamenti vita.

A nézetkülönbségeket mindenekelőtt az Andrej Babiš ellen még tavaly indított büntetőeljárás váltotta ki, amelyet uniós támogatással való visszaélés miatt indított ellene a rendőrség, valamint az, hogy az ANO és a ČSSD alkotta kormánykoalíciónak a kommunisták támogatására van szüksége a parlamenti többséghez. Roman Onderka, a szociáldemokraták alelnöke is azt mondta, önmegtartóztatást kellett gyakorolnia, mielőtt igennel szavazott.

„Mint amikor egy rosszalkodó gyermeket arról kérdeznek, hogy mit követett el. Erre csak annyit tudok válaszolni: a lehető legkisebb rosszat választottam” – mondta a ČSSD alelnöke.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 196 képviselő közül a kormányprogramot végül 105 képviselő támogatta, 91 pedig ellene szavazott. Csehországnak ezzel a tavaly októberi képviselőházi választás óta eltelt majdnem kilenc hónap után újra teljes értékű kormánya van.

Nyitókép: MARTIN DIVISEK

Kapcsolódó hang

Bizalmat szavazott a cseh képviselőház Andrej Babiš kormányának
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette a család az ATV-t....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018