INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

csehország

kormányalakítás 2018

milos zeman

miroslav poche

Prága, 2018. június 6.Andrej Babis cseh miniszterelnök, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke (b) és Milos Zeman államfő sajtótájékoztatót tart a prágai várban 2018. június 6-án, miután Babis másodszor is kormányalakítási megbízatást kapott. Babis első, kisebbségi kormánya januárban megbukott, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányította az ország ügyeit. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Koalíciós feszültséget okozhat az új cseh kormányban a külügyi poszt

Szerdától új kormánya lehet Csehországnak, de könnyen előfordulhat, hogy Miloš Zeman köztársasági elnök elutasítja Miroslav Poche kinevezését a külügyi tárca élére.

Andrej Babiš januárban már próbálkozott kormányalakítással, ám minden kísérlete ellenére megbukott. Másodszor is megkapta viszont a lehetőséget az államfőtől.

Áprilisban még Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök és kormánya lemondását követelték a tüntetők Prága központjában. Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, ezért büntetőeljárást indítottak ellene. Prágában és más cseh nagyvárosokban ezrek követelték Babis és kormánya távozását. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Áprilisban még Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök és kormánya lemondását követelték a tüntetők Prága központjában. Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, ezért büntetőeljárást indítottak ellene.
(MTI/EPA/Martin Divisek)

Az új kormány az ANO és a ČSSD koalíciójával állna fel, az új kabinet pedig a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja külső támogatásával szerezne bizalmat a parlamenti alsóházban. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a ČSSD-nek a 200 tagú képviselőházban közösen mindössze 93 képviselője van, az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben.

A kommunisták már bejelentették, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogják vagy megtűrik a koalíciót.

Feszültség lehet azonban a külügyminiszter személyéből. Prágában azzal számolnak, hogy az elnök elutasítja Miroslav Poche kinevezését, és a külügyi tárcát ideiglenesen Jan Hamáček, az Andrej Babišsal koalícióra lépő ČSSD elnöke fogja vezetni, aki egyébként belügyminiszter lesz.

Hamáček viszont nyíltan úgy fogalmazott, hogy

amennyiben Babiš mégsem jelölné Pochet külügyminiszternek, azzal megszegné a koalíciós szerződést, és így nem sok értelmét látja az együttműködésnek.

Miloš Zemannak az ellen már nem lenne kifogása, ha Miroslav Poche a külügyminiszter helyettese lenne.

Zeman elnök korábban azt mondta, azért ellenzi a szociáldemokrata Poche kinevezését, mert szerinte a politikus támogatta a bevándorlást. A prágai sajtó szerint azonban Milos Zeman döntésének ennél prózaibb oka van: valójában azért nem akarja Pochét, mert a politikus a legutóbbi államfőválasztáson nem őt, hanem ellenfelét támogatta.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Miloš Zeman szerdán nevezi ki az új cseh kabinetet, Radek Vondráček, a cseh képviselőház elnöke azonban korainak tartja az időpontot. Szerinte szerencsésebb volna, ha július elején állna fel az új kabinet. A 15 tagúra tervezett kormányban a szociáldemokratáknak öt minisztere lesz.

Andrej Babiš kormányfő már korábban jelezte: miniszterjelöltjeinek névsorát hivatalosan hétfőn küldi el a köztársasági elnöknek. „A névsorban ott szerepel Miroslav Poche neve is” – erősítette meg Babiš.

Nyitókép: MARTIN DIVISEK
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018