eur:
394.28
usd:
370.46
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Több szlovákiainak telik idén külföldi nyaralásra

Idén akár a tizedével több szlovákiai engedhet meg magának egy külföldi nyaralást, mint tavaly. Ugyancsak jó hír a turisták számára, hogy az erős euró olcsóbbá teheti a nyaralásukat. Az utazási irodák szerint hosszú idő után újra látványosan megugrott a törökországi utak iránti érdeklődés, és az árak is egyre elfogadhatóbbak.

A dinamikus szlovák gazdaság, a növekvő foglalkoztatottság és a bérek emelkedése az idei nyári turistaidény mutatóin is érzékelhető. A szlovákiai utazási irodák számára már a tavalyi esztendő is kiemelkedőnek számított, idén azonban további növekedés várható. Mikuláš Milko, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének alelnöke számításai szerint

idén 5-10 százalékkal megnőtt a külföldi foglalások száma.

Tavaly az utazási irodákon keresztül 633 ezren utaztak külföldre, 7 százalékkal, csaknem 42 ezerrel többen, mint 2016-ban. A szlovák állampolgárok körében a legkedveltebb célpontnak Bulgária számított, ahol 117 ezren nyaraltak. A sorban Horvátország, Görögország, Olaszország és Törökország, Spanyolország és Egyiptom következik. Ausztriába tavaly utazási irodával 18,5 ezren, Magyarországra 12,5 ezren utaztak. Ezek az adatok természetesen csak az utazási irodák által szervezett utakat foglalják magukba.

Tavaly látványosan megugrott a repülőgépes utak iránti érdeklődés is.

A szlovákiai repterekről több mint 367 ezren utaztak valamelyik külföldi üdülőhelyre, 36 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Mikuláš Milko szerint a legnagyobb növekedést idén a törökországi utak esetében könyvelhetik el, amelyek iránt az elmúlt években csökkent az érdeklődés, pedig a török üdülőhelyek 2015-ben a szlovákiai turisták számára még a legkedveltebb célpontnak számítottak. „Az utazási irodákon keresztül akkor több mint 101 ezren keresték fel az országot, azóta, a törökországi politikai helyzet kiéleződése miatt csökkent az érdeklődés, idén azonban már fordult a helyzet, és ismét Törökország lehet a legkedveltebb olyan célpont, ahová a többség utazási irodán keresztül jut el” – tette hozzá Milko.

Szintén jó hír a szlovákiai turisták számára, hogy az erős euró olcsóbbá teheti a nyaralásukat. Törökország, Tunézia és Egyiptom valutája is látványosan gyengült az euróval szemben az elmúlt évben. Míg tavaly júniusban 1 euróért 4 török lírát fizettek, a középárfolyam az elmúlt napokban már az 5 líra/eurót is meghaladta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×