eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Damaszkusz, 2018. április 12.Bassá al-Aszad szíriai elnök (b) fogadja Ali Akbar Velajati volt iráni külügyminisztert, Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási és politikai vezető tanácsadóját Damaszkuszban 2018. április 12-én. (MTI/AP/SANA)
Nyitókép: -------------------

Izrael figyelmeztet: megölheti Aszadot

Izrael megölheti Aszad szíriai elnököt, ha folytatódik az iráni katonai egységek és rakéták közeledése az ország határaihoz – figyelmeztetett egy miniszter, ami még inkább veszélyessé tehet a szíriai konfliktust.

Szokatlanul nyílt fenyegetést fogalmazott meg Juval Steinitz izraeli kabinetminiszter: „Ha Aszad elnök hagyja, hogy Irán számunkra ellenséges katonai felvonulási területté tegye Szíriát és onnan támadjanak bennünket, akkor tudnia kell, ez a ő vesztét és a rezsimje vesztét is jelenti majd”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap arról beszélt, hogy

Izrael inkább most, mint később, kész háborút vívni Irán ellen, hogy megállítsa szíriai előrenyomulását.

Az izraeli média pedig szintén vasárnap arról írt, hogy Irán „masszív rakétatámadást tervez Izrael ellen”. Erről hírszerzési forrásokra hivatkozva írt a Jerusalem Post című lap. A forrás szerint a támadásban a Szíriában lévő iráni erők és a velük szövetséges libanoni milícia, a Hezbollah venne részt.

A Post szerint az irániak bosszút akarnak állni a szíriai állásaik elleni izraeli támadásokért – bár ezt hivatalosan Izraelben nem ismerték el, egy magasrangú katonatiszt a New York Timesnak megerősítette, hogy az izraeli légierő állt az akciók mögött.

Az izraelieket az aggasztja, hogy becsléseik szerint 70 ezer iráni fegyveres és több, mint 100 ezer rakéta található Szíriában és a régióban.

Az Egyesült Államok szerint Irán Teherántól a Földközi-tengerig nyúló befolyási övezetet akar létrehozni. Izrael viszont nem hajlandó megengedni, hogy az irániak a határai közelébe kerüljenek és ezért már több, mint 100 légicsapást hajtott végre Szíriában.

Mindez növeli a feszültséget, mivel Aszad szíriai elnök szövetségese Irán mellett Oroszország, míg Izraelé az Egyesült Államok.

Magát Aszadot orosz légvédelmi rakéták óvják Damaszkuszban, bár az eddigi izraeli támadások idején nem aktiválták őket. Ha azonban az izraeliek tényleg meg akarják ölni a szíriai elnököt, akkor Moszkva válaszra kényszerülhet.

Mike Pompeo új amerikai külügyminiszter azt mondta: országa „Izrael oldalán áll az irániakkal szemben és határozottan kiáll Izrael joga mellett az önvédelemre”.

Szíria eddig több külföldi hatalom, így Moszkva és Washington rivalizálásának színtere volt, de komoly konfrontáció még nem robbant ki köztük. Oroszország például azzal igyekezett ezt elkerülni, hogy szemet húnyt, amikor az amerikai légierő orosz zsoldosokat ölt meg. Az amerikaiak pedig úgy intéztek rakétatámadást szíriai kormánycélpontok ellen, hogy az ne érintsen orosz bázisokat.

Izrael ugyanakkor szabadabban lép fel, amivel eszkalálhatja a helyzetet – és ez minden bizonnyal téma lesz a frissen beiktatott Putyin orosz elnök és Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai találkozóján.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×