eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Észak-Korea tárgyalna, de Amerika szerint ez kevés

Észak-Korea tárgyalna, de Amerika szerint ez kevés

Észak-Korea kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, de Washington szerint ennek feltétele az, hogy a jövőben megváljon atomfegyvereitől. Ez derült ki a phjongcshangi téli olimpia zárónapján, ahol a mosolydiplomácia jegyében megjelent Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya.

Mi lesz a két Korea közeledéséből, aminek katalizátora a téli olimpia volt? Ugyan nem mindenki számára meggyőző módon, de a megosztott nemzet egymással ellenséges országokban élő versenyzői közös zászló alatt vonultak fel. Északi zenészek szórakoztatták a délieket és összehangoltan kántáló északi drukkerlányok idegesítették egyes olimpiai versenyek nézőit.

A mosolydiplomácia részeként Dél-Koreában járt Kim Dzsong Un fotogén húg,a és tárgyalt a dél-koreai elnökkel. Washington erre a játékok utolsó napján adott hasonló választ, amikor a záróünnepségen megjelent Donald Trump elnök lánya, Ivanka, akit persze sokat mutattak a kamerák.

Ivanka pár méterrel ült Kim Jong-csol tábornok, az északiak hivatalos küldötte előtt, akivel azonban nem üdvözölték egymást.

Ahogy közeledtek a phjongcshangi téli olimpia utolsó órái, a dél-koreai elnöki hivatal közölte, hogy a korábban atomfegyverekkel fenyegetőző északiak „kifejezetten készek” tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Erre viszont azt a választ kapták, hogy jó, de csak akkor, ha a megbeszélések elvezetnek ahhoz, hogy feladják atomfegyvereiket.

Előzőleg azonban Phenjant feldühítették azokat az új szankciók, amelyeket a Trump-kormányzat bevezetett a velük kereskedő cégekkel szemben. A lépést „háborús üzenetnek” nevezték és közölték az Egyesült Államok „a háború lehetőségét hozta el a Koreai-félszigetre.”

Észak-Korea tárgyalna, de Amerika szerint ez kevés

A dél-koreai média azonban arra utalt, hogy a közvetlen észak-koreai-amerikai tárgyalásokra a napokban sor kerülhet, mert még délen tartózkodnak az olimpiára érkezett küldöttségek. Az amerikai küldöttség tagja például Allison Hooker, a Nemzetbiztonsági Tanács Korea-szakértője, aki személyesen is találkozott Kim Jong-csol tábornokkal, az északi delegáció vezetőjével.

Pénteken a Trump-kormányzat az eddigi „legnagyobb” szankciókat vezette be Észak-Korea, illetve 50 olyan hajó és hajózási cég ellen, amelyek az országba visznek nyersanyagot és fogyasztási cikkeket. Észak-Koreát az évek során már így is temérdek szankcióval sújtottak fenyegető atom- és rakétaprogramja miatt.

Az új szankciók célja, hogy megszüntessék az északi-atomprogram finanszírozását és megakadályozzák az üzemanyag bejutását. Az intézkedések 5 hongkongi, két kínai, két tajvani és egy-egy panamai és szingapúri hajózási céget is érintenek.

„Ha nem működnek a szankciók, akkor jön a kettes fázis és az nagyon durva lehet, ami sajnos nagyon nem lesz jó a világnak” – mondta Donald Trump amerikai elnök.

Trump Moszkvát hibáztatja

Az amerikai elnök közölte hétfőn, hogy az Egyesült Államok szeretne tárgyalni Észak-Koreával a nukleáris és rakétafejlesztési programjáról, de csak megfelelő feltételekkel. Donald Trump erről egy washingtoni tanácskozáson beszélt, amelyen állami kormányzókkal találkozott. Kijelentette, hogy Kína most, amióta az amerikai kormányzat megkérte, sokkal többet tesz az észak-koreai válság ügyében, mint valaha, de jelezte, hogy Oroszországon keresztül egy sor dolog érkezik a kommunista országba, noha szankciókat hoztak ellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×