eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagyot ugrik jövőre a tátrai tigris

Nagyot ugrik jövőre a tátrai tigris

A világgazdaság a várnál jobban teljesít, így jobbak a szlovák gazdasági eredmények is. A Szlovák Nemzeti Bank prognózisa szerint ez a trend folytatódni fog, csökken a munkanélküliség és emelkedni fognak a bérek. Emelkedni fognak ugyanakkor az árak is északi szomszédunknál, mivel az infláció elrugaszkodott a tavalyi mélypontról.

Gyorsuló tempóban növekszik majd a jövőben a szlovák gazdaság. E mögött nemcsak a kivitel és a hazai fogyasztás keresendő, hanem az autógyártásba történő beruházások is. A növekedés az 5 százalékos plafont súrolhatja. Jozef Makúch jegybankelnök úgy fogalmaz, jövőre 4,3, 2019-ben 4,7 százalékos gazdasági növekedés várható. 

A kedvező gazdasági környezet eredményeként lényegesen csökkenhet a munkanélküliség Szlovákiában. Az országban jelenleg történelmi mélyponton van a munkanélküliség. Nyilvántartott mértéke az önálló Szlovákia negyed évszázados fennállása óta idén először csökkent 6 százalék alá. A Szlovák Nemzeti Bank szerint 2020-ban a ráta 6,2 százalék lehet. Három éven belül pedig mindenekelőtt az iparban és szolgáltatásokban 150 ezer új munkahely jöhet létre. A foglalkoztatottság mérsékelten nő majd.

40 ezer munkahelyet külföldiek foglalnak el. 

Renáta Konečná, a nemzeti bank gazdaság- és valutaelemző szakosztályának vezérigazgatója a foglalkoztatottak struktúrájáról azt mondja, korábbi munkanélküliek, Szlovákiában munkát vállaló külföldiek, külföldről hazatérő szlovákiaiak, valamint növekvő nagyságban a döntéshozatalban részt vevők alkotják majd. 

A munkatermelékenység élénkítése, valamint a szakemberek hiánya a bérek emelkedését eredményezi. 2018-ban 5 százalékkal kellene emelkedniük. Ugyanakkor emelkedni fognak az árak is: drágulhat az élelmiszer és az energia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×