INFORÁDIÓ 

2018. április 23. hétfő
Béla

Tízmilliárd forintot dobnak be a V4-ek

Infostart / InfoRádió
Jean-Claude Junkerrel, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel találkoznak csütörtökön a Visegrádi Négyek kormányfői. A találkozó központi témája a Líbiának a migrációs válsággal összefüggésben nyújtandó segítség lesz.

Brüsszelbe utaznak csütörtökön a Visegrádi Négyek miniszterelnökei, hogy még a kétnapos európai uniós csúcstalálkozó előtt egyeztetni tudjanak Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. 

Ivan Korčok szlovák külügyi államtitkár elmondta, hogy a találkozót a Visegrádi Négyek kezdeményezték. A tervezett egyeztetés célja, hogy bemutassanak és elfogadjanak egy olyan közös, a migránsválság megfékezését elősegítő projektet, amelyben a V4-es országok megegyeznek a projekt létrehozásához szükséges anyagi hozzájárulásról. A visegrádi elképzelés alapját a Líbiával való együttműködés jelenti, Olaszország bevonásával. Korčok szerint a legfontosabb, hogy

továbbra is azoknak az országoknak a problémáira összpontosítsanak, ahonnan a legnagyobb az elvándorlás.

 Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása és Kadhafi meggyilkolása után káoszba süllyedt, rivális fegyveres szervezetek és terroristák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni, s emiatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszélyei. A legtöbb Líbiába érkező menekült Fekete-Afrikából igyekszik eljutni Európába. 

A szlovák külügyi államtitkár elmondta, hatékony szolidaritást valójában a Visegrádi Négyek közös fellépése jelent, a brüsszeli egyeztetésen pedig szeretnék világossá tenni, hogy a visegrádi országok képesek összesen 35 millió euróval hozzájárulni ahhoz, hogy létrejöjjön a líbiai határvédelem az illegális migráció megállítása érdekében. Brüsszelben azt is megvitatják, hogy a szóban forgó összeg miként osztódik majd szét Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország között. 

A csütörtöki találkozón – ahogy az uniós csúcstalálkozón is – részt vesz az új cseh miniszterelnök, Andrej Babiš, és az új lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is. Szlovákiát Robert Fico, Magyarországot pedig Orbán Viktor képviseli majd.

A címlapról ajánljuk