eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Putyin intézi a szíriai rendezést?

Putyin intézi a szíriai rendezést?

Putyin félretolta Amerikát. Az orosz elnöknek sikerült egy közös találkozót összehoznia a szíriai konfliktusban ellentétes oldalon álló Törökország és Irán elnökével. A háromoldalú csúcs nyomán valószínűleg hatalmon marad Bassár al Aszad szíriai elnök, de módosítják az ország alkotmányát.

Folytatódnak a szíriai háború leállítását célzó kísérletek és

az alkudozásból ismét kihagyták az Egyesült Államokat.

A konfliktusban érintett Oroszország, Törökország és Irán elnökei a fekete-tengeri Szocsiban találkoztak. Vlagyimir Putyin orosz elnök számára nem csak ez a tény volt nagy dobás, hanem az is, hogy elérte: hármasban kezet fogjon a kamerák előtt Haszan Roháni iráni és Reccep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Rohani és Putyin a szíriai elnököt, míg Erdogan az ellene harcoló, „demokratikus ellenzéknek” nevezett erőket támogatja a háborúban. Mindhárman azt állítják, hogy a végnapjait élő Iszlám Állam ellenségei.

„A szíriai militánsok súlyos csapást szenvedtek el és így reális esély van a több éves polgárháború befejezésére” – mondta Putyin a találkozó során. „A szíriai népnek kell döntenie jövőjéről és az államiságról. Világos, hogy a reform nem lesz könnyű és az összes oldalnak, így a szíriai kormánynak is kompromisszumokat kell tennie” – fogalmazott az orosz elnök.

A körvonalazódó megállapodás azt sejteti, hogy az emberiség elleni bűnökkel vádolt Aszad szíriai elnök egy ideig hatalmon maradhat, de Putyin szavaiból az is kiderült, hogy ő már nem támogatja feltétel nélkül.

Aszad egyébként hétfőn személyesen is találkozott Putyinnal Szocsiban és az orosz elnök akkor azt mondta: a szíriai vezető elkötelezett a békefolyamat, az alkotmány-reform és a szabad választások mellett.

Putyin diplomáciai offenzívát indított Szíria ügyében: a héten telefonon beszélt Szalman szaúdi királlyal, Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Trump amerikai elnökkel is. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a térségben korábban befolyásos Egyesült Államok hivatalos szinten mennyire távol marad a békefolyamattól.

Putyin arra sürgette Iránt és Törökországot, hogy tárgyaljanak vele Szíria újjáépítéséről. A két vendég megállapodott vele, hogy decemberben Oroszországban indítják be a „szíriai nemzeti párbeszédet” az érdekelt felek részvételével.

Szíria ugyanakkor továbbra is a különböző hatalmi érdekek ütközőzónája.

Erdogan török elnök például ragaszkodik ahhoz, hogy az Iszlám Állam visszaszorításában fontos szerepet játszó szíriai kurdokat ne engedjék a tárgyalóasztalhoz. Az iráni elnök nem akarja elfogadni, hogy amerikai katonák tartózkodnak az ország észak-keleti részén. Izrael pedig azt követeli, hogy mérsékeljék az iráni katonai jelenlétet az országban és különösen a megszállt Golán-fennsík közeléből vonják vissza az iráni milíciákat.

Mindeközben a jövő héten újraindulnak Genfben az ENSZ égisze alatt folytatott szíriai béketárgyalások is – kérdés, hogy a furcsa párhuzamos diplomácia során melyik kezdeményezés bizonyul életképesebbnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×