eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Trump bekeményít Moszkvával szemben

Trump bekeményít Moszkvával szemben

Lebénulnak az amerikai-orosz kapcsolatok, ha nem találnak megoldást az ukrajnai válságra – erre figyelmeztetett az amerikai elnök ukrajnai különmegbízottja. A kijelentés arra utal, hogy a Trump-kormányzat távolról sem törekszik kiegyezésre Moszkvával.

Kurt Volker, az Egyesült Államok ukrajnai különmegbízottja a Financial Timesnak nyilatkozva megerősítette, hogy Donald Trump kormánya „komolyan fontolóra vette”, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnába.

A cikk „halált okozó fegyvereket” említett,

a múlt héten még az amerikai védelmi miniszter által emlegetett „védelmi jellegű fegyverekkel” szemben.

James Mattis miniszter a múlt héten, Ukrajna függetlenségi napjához időzítve látogatott Kijevbe és biztosította Washington támogatásáról Petro Porosenko elnököt.

Arról, hogy az ukrajnai válságnak milyen nemzetközi hatásai lehetnek, a különmegbízott azt mondta: „az orosz-amerikai kapcsolat nagyon fontos és azt meg fogja bénítani az ukrajnai probléma... Oroszországnak alapvető döntéseket kell hoznia arról, hogy betartja-e a minszki tűzszüneti egyezményt, amelynek célja, hogy békét hozzon Kelet-Ukrajnába és kivonja csapatait a régióból” – fogalmazott.

Orosz oldalon ugyanakkor éppenséggel az ukrán kormányt vádolják azzal, hogy nem hajtja végre az egyezményt, amely szerint a kelet-ukrajnai régióknak autonómiát kell adni.

Bár a korábbi, Obama-kormányzat élesen szembehelyezkedett Moszkvával, addig nem ment el, hogy fegyvereket adjon el Ukrajnának, úgy tűnik ezt most meglepő módon a Trump-féle Fehér Ház teheti meg.

Mint Volker fogalmazott, „Washingtont aggasztja, hogy Ukrajna lecsúszott a címlapokról” és a Trump-kormányzat, Németországgal és Macron francia elnökkel együtt „ismét előtérbe tolja a témát”.

"Az a benyomás, hogy a konfliktus rosszabbra fordult és ez csak folytatódni fog, ha nem teszünk valamit” – mondta a korábban NATO-nagykövetként dolgozó Volker, aki jelenleg a McCain Intézet nevű kutatóközpont igazgatója.

Volker már találkozott Vlagyiszlav Szurkovval, Moszkva ukrajnai különmegbízottjával, aki szerinte azt sugallta: Oroszország kész elfogadni a jelenlegi helyzetet, amikor a konfliktus lángjait ugyan eloltották, de a parázs tovább izzik.

„Szerintem ugyanakkor nem járnak jól vele.

A szankciókkal megfizetik a kelet-ukrajnai jelenlét árát.

Az a helyzet, hogy Oroszországot kizárhatják diplomáciai és gazdasági kapcsolatokból és nem olyasvalami, amit Oroszország akar. Azt hiszem, számolgatniuk kell és meg kell hozniuk a saját döntéseiket” – figyelmeztetett Volker.

Mint a Financial Times megjegyzi, mostanra a Trump-kormányzatból eltávolították az Oroszországgal szemben engedékenyebb személyeket, és a héják kerültek túlsúlyba. Volker azt állította, hogy „az orosz parancsnokság alatt álló” szeparatista erők rendszeresen megsértik a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. „Moszkvának csapatai vannak Kelet-Ukrajánában és azokat ki kell vonnia” – tette hozzá. Porosenko ukrán elnök a múlt héten 3000 orosz katonát említett. Az interjú és a Mattis-látogatás arra utalhat, hogy fellángolhatnak a harcok, ahogy az a múltban az rendre megtörtént magas rangú amerikai illetékesek ukrajnai útjai után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×