eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Jól kitolt apjával az ifjabb Trump

„Ha ezt mondod, akkor imádom!” – így kommentálta Donald Trump elnök fia egy orosz ügyvéd ajánlatát, aki kompromittáló anyagokat akart átadni neki Hillary Clinton demokrata elnökjelöltről a tavalyi kampány idején. Az ifjabb Trump most kénytelen volt nyilvánosságra hozni a kérdéses emaileket, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel apját.

Több emailt is publikált az ifjabb Donald Trump, amelyekből kiderül: hogyan találkozott azzal az orosz ügyvéddel, aki kompromittáló anyagokat ajánlott fel Hillary Clinton volt demokrata elnökjelöltről.

Az elnök fia a New York-i Trump toronyban találkozott Natalia Veszelnyitszkajával, arra számítva, hogy hozzájut az anyagokhoz.

A New York Times azt állította: megszerezte az emaileket és arra készült, hogy a nyilvánosság elé tárja azokat. Trump Jr viszont megelőzte a lapot és maga adta ki a leveleket.

Az emailek cáfolni látszanak az ifjabb Trump korábbi állítását, miszerint azt gondolta: orosz gyerekek amerikai örökbefogadásáról fog tárgyalni az ügyvéddel.

A leveleket Rob Goldstone brit PR-szakember írta. Többek között ő értesítette Trump fiát arról, hogy Emin Agalarov azeri popsztár olyan információt kapott az orosz főügyésztől, ami rossz fényben tüntetné fel Hillary Clintont.

Az egyik emailben például ez olvasható:

„Jó reggelt... az orosz főügyész találkozott Eminnel és hivatalos anyagokat ajánlott fel a Trump-kampánynak, amelyek kárt okozhatnak Hillary Clintonnak, felfedhetik orosz kapcsolatait.

Ez nagyon érzékeny információ és az orosz kormány Trump úrnak nyújtott támogatásának része...”

Goldstone később egy New York-i beszélgetést szervezett le az ifjabb Trump és az orosz jogásznő között.

Natalia Veszelnyitszkaja így tavaly nyáron találkozott a republikáus elnökjelölt fiával. Ugyanakkor az állította, hogy nem dolgozott az orosz kormánynak, hanem az úgynevezett Magnyitszkij-törvény visszavonásáért kampányolt az Egyesült Államokban. Ez a jogszabály emberi jogsértésekkel vádolt orosz hivatalnokokat büntet. Moszkva erre válaszul tiltotta meg 2012-ben, hogy amerikaiak orosz gyerekeket fogadhassanak örökbe.

Az ügyvéd azt mondta, hogy amerikai kormányilletékessel keresett kontaktust és ekkor szervezték meg neki a találkozót, ahol Trump elnök veje, Jared Kushner és akkor kampányigazgatója is jelen volt.

Az ügyvéd hozzátette: az ifjabb Trump egyetlen kérdést tett fel neki: volt-e olyan dokumentuma, ami azt bizonyította, hogy a Demokrata Kampánybizottság kétes forrásokból jutott pénzhez.

Az ifjabb Trump azt állította: nem szólt apjának az ajánlatról.

A Don Jr-ként is emlegetett Trump-fiú ügyvédje a héten azt mondta: mindez „sok hűhó semmiért, a média és a demokraták sokat fektettek be az orosz sztoriba”.

Bár egyre több etikai kérdés merül fel a Trump-kampány és Moszkva kapcsolatáról, a napvilágot látott információ alapján még a New York Times által idézett jogászok is azt mondták, hogy az ifjabb Trump nem tett olyat, büntetőeljárást vonna maga után.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×