eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szabad kezet kaphat Macron

Szabad kezet kaphat Macron

Várhatóan első helyen végez Emmanuel Macron francia államfő „A Köztársaság lendületben” nevű pártja a parlamenti választások most vasárnap tartandó első fordulóján - az utolsó közvélemény-kutatási adatok legalábbis ezt vetítik előre.

Folytatódik a nagyszabású politikai átrendeződés Franciaországban, a parlamenti választásokat ugyanis egy olyan párt fogja megnyerni, melynek alapító kongresszusát még csak ezután, valamikor július 15. körül tartják majd.

Az eredetileg Emmanuel Macron által létrehozott, Lendületben nevű választási szövetségből „A Köztársaság lendületben” névre átkeresztelt politikai formációnak jelenleg nincs sem elnöke, sem konkrét struktúrája, ennek ellenére megelőzi a hagyományos politikai pártokat.

Ennek elemzők szerint elsősorban az a magyarázata, hogy a franciák végre valóságos kormányzást akarnak, ezért

szabad kezet kívánnak adni Emmanuel Macronnak választási ígéretei végrehajtásához.

Többen arra emlékeztetnek, hogy az előző elnök, Francois Hollande ötéves regnálásának egyik legfőbb jellemzője éppen az állandó tétovázás, végső soron a döntésképtelenség volt. A választóknak éppen ebből lett végképp elegük, és most azt remélik, a fiatal elnök tényleg végre akarja hajtani választási programját.

Macron és pártja programja meglehetősen egyszerű: alapvetően a gazdaság liberalizálásából, az Európai Unió és általában a globalizáció politikájának a megvalósításából áll, miközben az alapvető francia szociális vívmányok megőrzését ígéri.

A kitűzött célok sok esetben megegyeznek a jobboldali és a jobbközép pártok alkotta koalíció, a Republikánusok programjával, ez magyarázza, hogy az első fordulóban „A Köztársaság lendületben” jelöltjeire a szavazók közel 30 százaléka voksol majd, míg a Republikánusok a szavazatok 23 százalékát szerezhetik meg. A fenti számok elemzők szerint e két párt koalícióját vetítik előre, de az sem kizárt, hogy a francia választási rendszer sajátossága miatt Macron pártja egyedül is abszolút többséget szerezhet.

A szélsőjobboldalinak nevezett, de valójában már több éve nemzeti baloldali politikát képviselő Nemzeti Frontot a felmérések a harmadik helyre teszik 17 százalékkal, negyedik helyre, 12 százalékkal a szélsőbaloldali Jean-Luc Melenchon vezette választási szövetség futhat be, melynek nevét „Be nem hódolt vagy Engedetlen Franciaországként” lehetne magyarra fordítani. Az elmúlt öt évben kormánytöbbséget biztosító szocialisták a szavazatok mindössze nyolc százalékára számíthatnak, igaz, számos prominens képviselőjük már jó előre átigazolt Macron pártjába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×