eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nem létező cégeken keresztül is juthatott romlott brazil hús Szlovákiába

Nem létező cégeken keresztül is juthatott romlott brazil hús Szlovákiába

Regisztráció, felügyelet és raktár hiányában több tonnányi romlott hús juthatott Szlovákiába Brazíliából postafiókcégeken keresztül. A romlott húsokat olyan cégek is az ország területére szállíthatták, amelyek a valóságban nem is léteznek. A szalmonellával fertőzött csirkehús behozatalában két postafiók cég is részt vett.

A romlott brazil hús kapcsán elrendelt és végrehajtott hivatali ellenőrzések során a gyanúba keveredett cégtulajdonosok nem reagáltak a telefonhívásokra és az e-mailes felszólításokra sem, tájékoztatott a szlovák földművelésügyi minisztérium sajtóosztálya. Az érintett vállalatokat több törvénysértés elkövetésének gyanúja kapcsán 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénzbírság fenyegeti. Az egyik cég a 24 Karat Kft., amely 2009-től egészen 2017 májusáig működött. Ez idő alatt akár több tonnányi brazil csirkehúst is szállíthatott az ország területére.

„Az ellenőrzések során kiderült, hogy a hústerjesztésbe olyan postafiókcégek is bekapcsolódtak, amelyek nem voltak megtalálhatóak a megadott címen” – tájékoztatott Gabriela Matečná, a szlovák agrártárca vezetője. „Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet ezért már értesítette az országos rendőr-főkapitányságot és a pénzügyőrséget is” – tette hozzá Matečná.

Jozef Bíreš, a felügyelet igazgatója szerint több száz kilogrammnyi brazil hús behozatala szárad a postafiókcégek lelkén. Az egyik ügyet a rendőrség vizsgálja, a másikat pedig a felügyelet ellenőrei.

Az Állami Közegészségügyi Hivatal szerint brazil hús továbbra is forgalomban van Szlovákiában, a legfrissebb adatok szerint több mint 28 tonnányi. Az összesen 669 hivatali ellenőrzés során 110 mintát vettek. „Az árusítási tilalom és az azonnali megsemmisítés 26 terméket érint“ – közölte Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×