eur:
395.17
usd:
368.11
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Az EBESZ-ellenőr halálának felelősét keresik

Az EBESZ-ellenőr halálának felelősét keresik

Amerikai állampolgár volt az az EBESZ-megfigyelő, aki egy kelet-ukrajnai robbanásban életét vesztette. A nemzetközi szervezet emberei a kijevi kormánnyal szembenálló lázadók területe közelében futottak aknára.

Hétfő reggel még nem lehetett tudni, hogy hívták, de az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közölte, hogy amerikai állampolgár volt az a megfigyelője, aki Kelet-Ukrajnában életét vesztette. Az EBESZ nyomozást indított, és egyelőre annyit tudni, hogy a misszió tagjainak autója vélhetően egy aknára futott. Az 57 tagállamból álló szervezet soros osztrák elnöksége közölte azt is, hogy két további megfigyelő, egy német nő és egy cseh állampolgár megsebesült.

Az ellenőrök két páncélozott terepjáróval haladtak a kelet-ukrajnai Prisib falu mellett, amelyet a kijevi központi kormánnyal szembenálló, oroszajkú lázadók ellenőriznek.

Fehér autókban, fehér sisakot és mellényt viselve járnak a területen, autóikon és ruhájukon is látható az EBESZ logója.

Az orosz külügyminisztérium

a békefolyamatot aláásó provokációnak nevezte az esetet, és pártatlan vizsgálatot követelt.

„Felháborító ez a békéért dolgozó nemzetközi ellenőröket célzó és emberek halálát okozó cinikus akció” – állt a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

Moszkva ismét közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott Kijev, valamint a luhanszki és donyecki lázadók vezetői között – az ukrán kormány számára azonban ez eddig elfogadhatatlan volt, mert az a felkelők egyfajta elismerését jelentette volna.

A külvilág által el nem ismert „Luhanszki Népköztársaság” hatóságai azt állították, hogy egy „ukrán diverzánscsoport” felelős az incidensért.

A nyugati országok azonban épp Moszkvát vádolják, mert szerintük támogatja a kelet-ukrajnai lázadókat.

Az úgynevezett minszki tűzszüneti megállapodásban a szembenálló felek vállalták, hogy felszámolják a frontvonalon található aknamezőket, a nagy kérdés tehát most az, hogy

kinek az aknájára futott az EBESZ-kocsi és ki a felelős.

„Az Oroszország által támogatott szeparatisták, akik illegálisan és erőszakos módon megszállva tartják Ukrajna területének egy részét, különösen nagy mértékben felelősek” – fogalmazta meg véleményét még bármilyen vizsgálat előtt Angela Merkel német kancellár.

Az EBESZ közölte, hogy ahogy további információja lesz, azt napvilágra hozza. A szervezetnek egyaránt tagja Ukrajna, Oroszország és az Egyesült Államok. Az EBESZ tagországai márciusban megszavazták, hogy egy évre meghosszabbítják a kelet-ukrajnai megfigyelő missziót.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A Krímben csapott le az ukrán csúcsfegyver, komoly fegyverszállítmányokhoz jutott Moszkva - Háborús híreink hétfőn

A Krímben csapott le az ukrán csúcsfegyver, komoly fegyverszállítmányokhoz jutott Moszkva - Háborús híreink hétfőn

A Krím-félszigeten csapódott be a hétvégén egy amerikai gyártmányú ATACMS ballisztikus rakéta. Észak-Korea Putyin múlt heti látogatása után felpörgette a lőszerek szállítását Oroszországba. Heves harcok folynak a donyecki és luhanszki frontszakasz nagy részén, érdemi területnyereség azonban eddig nem történt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×