eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megdöbbentő oka van, miért újították fel a halálbüntetést Arkansasban

12 év szünet után hajtottak végre újra kivégzést az amerikai Arkansas szövetségi államban. Úgy tűnik ezt továbbiak követik, egy egyszerű ok miatt: hamarosan lejár az egyik szernek a szavatossága, amellyel az elítélteket kivégzik.

„Az utolsó mondatom az lesz, hogy ártatlanként halok meg. Soha nem fogom tudni feldolgozni, hogy az állam meg akar ölni. Nem tudom, hogyan enyhíthetném anyám és nevelőapám szenvedését” – mondta utolsó rádióinterjújában Ledell Lee, akit azért ítéltek el, mert az esküdtszék szerint 1993-ban agyonvert egy nőt.

Az 51 éves Lee-t az amerikai Arkansas szövetségi állam Cummins nevű börtönében végezték ki. Az eseményen ott voltak a meggyilkolt Debra Reese rokonai, akik azt mondták: Lee megérdemelte a halált.

A 20 éve fogvatartott elítélt ügyvédei több beadvánnyal is próbálkoztak, hogy leállítsák a kivégzést és Lee DNS-vizsgálatot követelt, hogy azzal bizonyítsa ártatlanságát.

Végül azonban egy halálos injekcióval kivégezték és

Arkansas állam azt tervezi, hogy a jövő héttől további hét embert végez ki.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította ügyvédeik kérvényét, amely szerint nem kaphattak megfelelő jogi képviseletet és csak technikai okból siettetik a kivégzéseket.

Az 5-4 arányban szavazó testületben a Donald Trump elnök által nemrég kinevezett Neil Gorsuch bíró jelentette gyakorlatilag a mérleg nyelvét.

Arkansasban az egymást követő kivégzések oka ugyanakkor nem az, hogy az állam vezetésének hirtelen megjött a kedve, hogy gyorsabban hajtson végre ítéleteket.

Asa Hutchinson kormányzó azért gyorsította fel a folyamatot, mert a hónap végén lejár a halálos injekciók egyik anyaga, a midazolam szavatossága.

A szer használata ellentmondásos, mert oklahomai és arizonai kivégzések során volt olyan elítélt, aki két órán át szenvedett, mire meghalt.

A most kivégzett Ledell Lee-vel ugyanakkor gyorsan végzett a szer.

Egy másik elítélt esetében – akit szintén csütörtökön akartak kivégezni – leállították a folyamatot, hogy ügyvédei kérésére sürgős DNS-vizsgálatot hajthassanak végre.

A midazolamot előállító cég tiltakozott, mert szerinte Arkansas állam igazságszolgáltatása nem jelezte, hogy kivégzésekre akarja használni a szert.

A szövetségi államok egyre nehezebben találnak anyagot a halálos injekciókhoz, mert a gyártók tiltják a gyakorlatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×