eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre jobban szeretik az EU-t a szlovákok

Annak ellenére, hogy a szlovák kormánypárti politikusok előszeretettel dicsekednek az alacsony munkanélküliségi mutatókkal, az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint az ország lakossága jobban már jobban tart a munkanélküliségtől, mint a migránsoktól. Ezzel párhuzamosan növekszik az Európai Unió pozitív megítélése is a szlovákoknál.

A felmérés eredményeit Dušan Chrenek az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője ismertette. Ebből kitűnik, hogy Szlovákia lakosai számára a munkanélküliség jelenti a jövőt illető legnagyobb problémát. Az Eurobarometer felmérésében a lakosság több mint egyharmada tart attól, hogy a jövőben elveszítheti az állását.

A felmérésből kiderül, hogy a migráció és terrorizmus témáinak jelentősége csökkent a lakosság körében. A mostani vizsgálat során tíz megkérdezettből már csak egy tartja fő problémának a menekültkérdést. A válaszadók több mint fele (54%) támogatja az egységes menekültpolitikát.

Ennél fontosabbnak vélik azokat a témákat, melyek közvetlenül érintik őket, mint az egészségügy vagy az árak növekedése. A megkérdezettek a gazdasági és szociális kérdéseket tartották jelentősnek.

A felmérésben megkérdezett 1007 személy válaszai alapján borítékolható az is, hogy a szlovákiai polgárok ismét egyre jobban bíznak az Európai Unióban. A válaszadók körében 30-ról 34 százalékra emelkedett azok aránya, akik pozitívan szemlélik az uniót. Ezzel egyidejűleg 26-ról 20 százalékra csökkent az Európai Unióhoz negatívan állók száma. Az uniós szabályrendszert és bürokráciát pedig ismét többen tartják bonyolultnak és kellemetlennek, mint az korábbi kutatás során. Ez az arány 75 százalékról 80-ra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×